Πέθανε, το πρωί της Δευτέρας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 87 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, λόρδος Μπελ.

«Με μεγάλη τους λύπη, οι Μαρκ και Κάρολ Θάτσερ, ανακοινώνουν τον θάνατο της μητέρας τους βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ», δήλωσε ο λόρδος Μπελ.

Τη λύπη της εξέφρασε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Ελισάβετ Β’ έχει αποχαιρετήσει οκτώ διατελέσαντες πρωθυπουργούς.

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Λαίδης Θάτσερ. Χάσαμε μία σπουδαία ηγέτιδα, μία σπουδαία πρωθυπουργό και μία σπουδαία Βρετανίδα», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον.

Το γραφείο του βρετανού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως η σορός της δεν θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, όπως προβλέπει το βρετανικό πρωτόκολο, καθώς έτσι επιθυμούσε η ίδια. Η κηδεία της θα γίνει με στρατιωτικές τιμές, αντίστοιχες με αυτές στις κηδείες της βασιλομήτωρος και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σπουδαιότερους υποστηρικτές της ελευθερίας και η Αμερική έχασε μία πραγματική φίλη», δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η Θάτσερ διετέλεσε Πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.

Είναι η πρώτη γυναίκα -και η μοναδική έως σήμερα- που έγινε Πρωθυπουργός της Βρετανίας και έμεινε στην ιστορία ως η «Σιδηρά Κυρία».

Το 1973, είχε δηλώσει ότι «όσο ζω, δεν πρόκειται να εκλεγεί γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία». Η ίδια φρόντισε να διαψεύσει τον εαυτό της.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής των Συντηρητικών στο βόρειο Λονδίνο το 1959 και αποσύρθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992.

Το 1975 κατάφερε να εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις και να γίνει αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κέρδισε τις εθνικές εκλογές το 1979, το 1983 και το 1987.

Οι κυβερνήσεις της ιδιωτικοποίησαν πολλές κρατικές εταιρείες, ενώ η ίδια ήταν Πρωθυπουργός στον πόλεμο με την Αργεντινή για τα νησιά Φόκλαντ.

Μία από τις πλέον γνωστές συγκρούσεις στα χρόνια της πρωθυπουργίας της ήταν με τους ανθρακωρύχους -στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η απεργία τους κράτησε πάνω από έναν χρόνο.

Η Θάτσερ βρέθηκε στο στόχαστο και του IRA και γλίτωσε μια απόπειρα δολοφονίας το 1984, όταν ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ανατίναξε το ξενοδοχείο στο οποίο γινόταν το συνέδριο των Συντηρητικών.

H Mάργκαρετ Θάτσερ γεννήθηκε τον Οκτώβιο του 1925.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.