Για τον βαθμό ευφυΐας μας «φταίνε» οι γονείς μας. Μέχρι και το 40% της εξυπνάδας μας είναι κληρονομικό, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη παιδικής ευφυΐας, που έγινε σε τέσσερις χώρες.
Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό και τεστ ευφυΐας 18.000 παιδιών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ολλανδία, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η εξυπνάδα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες σε ποσοστό 20%-40%. «Παλαιότερες μελέτες είχαν βρει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά συμφωνούμε ότι η παιδική ευφυΐα είναι κληρονομική», λέει στην «Daily Mail» ο Μπέμπεν Μπένιαμιν, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το γονίδιο FNBPL1 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βαθμό ευφυΐας στην παιδική ηλικία. Το ίδιο γονίδιο είναι αυτό που «προβλέπει» την ευφυΐα των ενηλίκων.
Ο Μπένιαμιν εξηγεί ότι δεν εντόπισαν συγκεκριμένο γονιδιακό πολυμορφισμό που να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξυπνάδα των παιδιών. «Ομως, όταν δούμε συνολικά όλους τους πολυμορφισμούς του γονιδιώματος, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η κληρονομικότητα επηρεάζει μέχρι και το 40% της ευφυΐας. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά γονίδια, που το καθένα από αυτά επηρεάζει από λίγο το IQ των παιδιών», προσθέτει.
Ο βαθμός ευφυΐας είναι σημαντικός καθώς, αποτελεί μία καλή ένδειξη της διάρκειας ζωής, των επιδόσεων στην εκπαίδευση και του εισοδήματος στο μέλλον, λέει ο καθηγητής.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον βαθμό ευφυΐας (IQ), αλλά και από τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) του καθένα, δηλαδή την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα όπως και των άλλων, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει και να διαχειρίζεται σωστά τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από