Μια γιγαντιαία μέδουσα – ρομπότ, που θα κάνει περιπολίες στους ωκεανούς, κατασκεύασαν ερευνητές στο Πολυτεχνείο της Βιρτζίνιας, η οποία έχει ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 77 κιλά.

Πέρυσι, η ίδια ομάδα, με επικεφαλής τον Σάσανκ Πρίγια, είχε κατασκευάσει ένα αντίστοιχο πρότυπο στο μέγεθος μιας μικρής τσούχτρας, όση κι ένα ανθρώπινο χέρι, σαν αυτές που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες.

«Το μεγαλύτερο ρομπότ μπορεί να παραμείνει περισσότερη ώρα στο νερό, να κουβαλήσει μεγαλύτερο βάρος, και να διασχίσει μεγαλύτερες αποστάσεις», λέει ο Αλεξ Βιλανουέβα που συμμετείχε στο εγχείρημα.

Την κατασκευή των δύο ρομπότ χρηματοδότησαν το αμερικανικό Κέντρο Ναυτικών Υποθαλάσσιων Πολεμικών Επιχειρήσεων και το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία αυτόνομων μηχανών και η παρουσία τους στους ωκεανούς για την παρατήρηση και τον έλεγχο του περιβάλλοντος, την υδάτινη ζωή, τη χαρτογράφηση του βυθού και την καταγραφή των ρευμάτων.

Οι μέδουσες θεωρούνται ιδανικοί οργανισμοί για το εγχείρημα αυτό, καθώς υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα κι έτσι οι ερευνητές μπορούν να φτιάξουν ρομπότ σε διάφορα σχέδια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) και το Στάνφορντ επίσης στην Καλιφόρνια. Η ομάδα του Πρίγια κατασκευάζει το σώμα της μέδουσας και αναπτύσσει συστήματα ελέγχου με τη χρήση μηχανικής των ρευστών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζονται χρόνια για να μπορέσουν τα ρομπότ να κολυμπήσουν στις θάλασσες.

«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, να βελτιώσουμε τις κολυμβητικές επιδόσεις του ρομπότ και να μιμηθούμε καλύτερα τη μορφολογία της μέδουσας», επισημαίνει ο Βιλανουέβα.