Θέμα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ανέκυψε το απόγευμα της Παρασκευής.

Κυβερνητικοί κύκλοι άδειασαν, ουσιαστικά, τον κ. Μανιτάκη, αναφερόμενοι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ερωτηθείς εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι το θέμα των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, θα το χειριστεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, επειδή οι δανειστές δεν ικανοποιούνται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αντίδραση Μανιτάκη

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πηγές του οποίου δήλωσαν: «όποιος διαπραγματεύεται, να βάλει και την υπογράφη του».

Πάντως, πολλά θα κριθούν στη συνάντηση που θα έχει το πρωί της Κυριακής με τους εκπροσώπους της τρόικας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μαξίμου

Σύσκεψη διάρκειας τεσσάρων ωρών είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της συνέχισης των επαφών με την τρόικα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ενδέχεται να βρεθεί λύση προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank όσο και στο ζήτημα της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των εκπρόσωπων των δανειστών με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμμότητες που δεν έχουν κλείσει», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η δόση του Μαρτίου, λίγο μετά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει τις εξελίξεις στο θέμα της ανεφαλαιοποιήσης των τραπεζών, ούτε αν άλλαξε κάτι στη στάση της τρόικας σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.

«Οχι. Δεν υπάρχει τίποτε νεότερο» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Για το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, η τρόικα εξετάζει εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για τον «νέο φόρο», στις οποίες συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει στο τραπέζι.