Το μνημόνιο της Κύπρου θα υποβληθεί για πολιτική επικύρωση στο άτυπο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, με στόχο η πρώτη δόση της βοήθειας προς τη Λευκωσία να χορηγηθεί εντός του Μαΐου, διευκρίνισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση της Κομισιόν για την οριστικοποίηση της «καλής», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνίας επί του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, ο κ. Μπαγί υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει, έως το τέλος Απριλίου, να τοποθετηθούν μέσα από τις προβλεπόμενες σε κάθε χώρα διαδικασίες επικύρωσης, ενώ, η πρώτη δόση αναμένεται ότι θα καταβληθεί εντός του Μαΐου.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα «σφιχτά» αυτά χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το μνημόνιο της Κύπρου δεν αποτελεί ακόμη δημόσιο έγγραφο.

Τόνισε, δε, ότι το έγγραφο αυτό υποβλήθηκε στα κράτη μέλη και την ίδια την Κύπρο, η οποία καλείται να προχωρήσει σε «νηφάλιες» συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία αποτρέπει το «χείριστο σενάριο» για την Κύπρο, καθώς αντιμετωπίζει τις τρεις βασικές προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας:

– Τα τραπεζικά ζητήματα που θα πρέπει να καταστούν βιώσιμα, τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση του μεγέθους του τραπεζικού τομέα προς τον πλούτο της χώρας, όσο και για τη φύση του.

– Τα δημόσια οικονομικά που θα πρέπει να εξισορροπηθούν, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να επανέλθει σε αποδεκτά επίπεδα.

– Την ανάγκη για ανάπτυξη μέσα από την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μπαγί αναγνώρισε ότι τα μέτρα αυτά είναι δυσβάσταχτα για τον κυπριακό λαό, στον οποίο θα ασκηθούν έντονες πιέσεις, και επανέλαβε την ετοιμότητα της Επιτροπής να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις με τη συμβολή της Ομάδας Δράσης που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να διευκολύνει στο μέγιστο τη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία που προβλέπονται για την Κύπρο, αλλά και να υπάρξει κάθε δυνατή τεχνική και οικονομική βοήθεια με στόχο την αντιμετώπιση του «σοκ» και των εμποδίων.

Κληθείς να σχολιάσει τη σταδιακή μείωση της συνεισφοράς του ΔΝΤ σε διάφορα προγράμματα στήριξης στα οποία καταλήγει η τρόικα, αναγνώρισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου έχει μεταβληθεί, αλλά αυτό δεν συνιστά κάποιο πολιτικό μήνυμα.

Αποσαφήνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ συμφωνείται ομόφωνα στο πλαίσιο της τρόικας και συνδέεται με τις συγκεκριμένες προσπάθειες που απαιτούνται για κάθε χώρα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς που ισχύει για τα τμήματα των κυπριακών τραπεζών τα οποία λειτουργούν στο εξωτερικό, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των θυγατρικών των τραπεζών, την εποπτεία των οποίων έχουν οι κυπριακές αρχές, και των υποκαταστημάτων στο εξωτερικό, την εποπτεία των οποίων έχουν οι τοπικές αρχές.