Παρωδία χαρακτηρίζει ο Μπραντ Πιτ τον πόλεμο της Αμερικής κατά των ναρκωτικών μέσα από τις σελίδες του «Ομπζέρβερ». Οι σκέψεις τις οποίες «ξεδίπλωσε» ο αστέρας του Χόλιγουντ στον αγγλικό Τύπο με αφορμή το ντοκιμαντέρ «The house Ι live in», αποκτούν ίσως έναν συμβολισμό αφού δημοσιεύονται λίγες ημέρες μετά την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας στην Ουάσιγκτον και το Κολοράντο.

Ο ρόλος του γνωστού ηθοποιού στο ντοκιμαντέρ, που φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιουτζίν Τζαρέκι, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν του αφηγητή αλλά υπογράφει και την παραγωγή του. Κι έτσι βγαίνουν όλοι κερδισμένοι γιατί ο Μπραντ Πιτ δηλώνει για μία ακόμη φορά την ακτιβιστική του πλευρά –τελευταία μόδα για τους χολιγουντιανούς αστέρες –δανείζοντας ταυτόχρονα τη λάμψη τού ονόματός του και σπρώχνοντας την ταινία προς τα Οσκαρ.

Ο Πιτ επισημαίνει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο σε οποιαδήποτε πόλη της Αμερικής να βρει κανείς το ναρκωτικό της αρεσκείας του. Ταυτοχρόνως όμως αναρωτιέται «γιατί όλοι σε αυτή τη χώρα μιλούν για τον πόλεμο των ναρκωτικών σαν να είναι μια επιτυχία;». Δικαιολογημένη η απορία τού σταρ αφού ο πόλεμος αυτός έχει κηρυχθεί από τον Ρίτσαρντ Νίξον τη δεκαετία του 1970 και συνέχισαν οι διάδοχοί του χωρίς αποτέλεσμα. Ο γνωστός ηθοποιός τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον ατέρμονο αγώνα κατά των ναρκωτικών έχουν δαπανήσει περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και έχουν συλληφθεί περισσότερα από 45 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το φιλμ στηρίζεται σε συνεντεύξεις με εμπόρους, χρήστες, αστυνομικούς και δικαστές που διηγούνται τις εμπειρίες τους και αποκαλύπτουν την ηθική και κυριολεκτική αποτυχία του συστήματος καταστολής. Η πολιτική ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, γνωστή ως «war on drugs», έχει τις ρίζες της στις φυλετικές διακρίσεις που σταδιακά έγιναν και ταξικές και το σίγουρο είναι, σύμφωνα με τον κινηματογραφικό αστέρα, ότι αυτή η πολιτική έχει καταστρέψει τη ζωή ολόκληρων κοινοτήτων Αφροαμερικανών και φτωχών χωρίς να μειωθούν τα ποσοστά χρήσης και εμπορίας! «Οι κοινότητες αυτές δεν χρησιμοποιούν περισσότερο ναρκωτικά απ’ ό,τι όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Στην πραγματικότητα δεν το κάνουν. Απλώς είναι πιο ευάλωτες στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και αυτό πρέπει να σταματήσει».
«Ολος αυτός ο πόλεμος είναι μια παρωδία. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πηγαίνουμε προς τα πίσω. Ενας φαύλος κύκλος διαφθοράς. Κάθε σύλληψη που γίνεται, αποφέρει κέρδη από αυτά που κατάσχονται», επισημαίνει ο παραγωγός και αφηγητής του ντοκιμαντέρ και τονίζει ότι οι προσπάθειες της Πολιτείας θα πρέπει να εστιαστούν στην «άλλη πλευρά του νομίσματος». Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον Μπραντ Πιτ, βρίσκεται στη ριζική αναδιάρθρωση της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία οφείλει να επενδύσει στην εκπαίδευση.

Τυφώνες και γάμοι

Πριν από το ντοκιμαντέρ «The house I live in» ο Μπραντ Πιτ είχε ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα, δωρίζοντας 2,3 εκατ. δολάρια. Στην καμπάνια για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων ξόδεψε λιγότερα (100.000 δολάρια), αλλά ασχολήθηκε ενεργά εμφανιζόμενος σε σχετική αφίσα και δηλώνοντας πως δεν θα παντρευτεί την Αντζελίνα Ζολί μέχρις ότου νομιμοποιηθούν οι γκέι γάμοι.