Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι οι μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών ενδέχεται να απολέσουν κοντά στο 40% των καταθέσεών τους, βάσει του σχεδίου διάσωσης της τρόικας για τη χρηματοδότηση της Λευκωσίας με 10 δισ. ευρώ.

«Βρίσκεται κοντά σε αυτό το ποσοστό αλλά δεν θέλω να προτρέχω» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι το ακριβές ποσοστό αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

«Ωστόσο, με αυτά που έχω δει υποθέτω ότι ο αριθμός θα είναι κοντά στο 40» επεσήμανε ο Μιχάλης Σαρρής.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι η διάρκεια των ελέγχων για να προληφθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το νησί «είναι θέμα εβδομάδων».

«Πιστεύω ότι μιλάμε για ένα θέμα εβδομάδων. Αυτή είναι η αίσθησή μου» δήλωσε ο κ. Σαρρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο κύπριος υπουργός δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι εκροές θα είναι πιο ελεγχόμενες όσο πραγματοποιείται πρόοδος στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου.

Νωρίτερα πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πάμπος Χαραλάμπους, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 είχε υπολογίσει το ποσοστό του κουρέματος στο 30-32%.

«Δεν θα είναι 40 ούτε 35. Θα είναι πιο κάτω, ίσως πάνω από το 30%. Για να βγει το νούμερο, πρέπει να ξεκαθαριστεί τι όφελος θα φέρει το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Μπορεί να είναι 30-32%», δήλωσε ο Πάμπος Χαραλάμπους.