Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Κύπρο καθώς ακόμη και τα καλά εφοδιασμένα σουπερμάρκετ – οι υπεραγορές, όπως τις λένε στο νησί – βλέπουν τα ράφια να αδειάζουν και να μην μπορούν να εφοδιαστούν.

Οπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, τα αποθέματα των υπεραγορών «αρκούν για ακόμα δύο τρεις ημέρες». Ο ίδιος προσέθεσε πως αν δεν εξευρεθεί λύση και οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει πρόβλημα.

«Αν δεν υπάρξει λύση και αν οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση τους να εφοδιάζουν τις υπεραγορές μόνο με μετρητά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και κενά στα ράφια των υπεραγορών. Προς το παρόν τα αποθέματα που έχουν οι υπεραγορές μπορούν να διαρκέσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα», είπε ο Ανδρέας Χατζηαδάμου.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύουμε», είπε. «Αν όμως συνεχίσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τις επόμενες μέρες -και με την προϋπόθεση ότι οι προμηθευτές δεν θα ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν, για προμήθεια των υπεραγορών μόνο με ρευστό- ναι, πιθανόν να παρατηρήσουμε ελλείψεις. Είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των υπεραγορών, νοουμένου ότι δεν θα ανακαλέσουν και δεν θα δείξουν τη στήριξη που πρέπει να δείξουν οι προμηθευτές στις ιδιαίτερα πρωτοφανείς εξελίξεις, που περνά ο τόπος».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου κάλεσε τον κόσμο να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα βρεθεί κάποια λύση στο αδιέξοδο του τόπου και δεν θα υπάρξουν κενά ράφια.

Επιπλέον, ανέφερε πως οι υπεραγορές τις τελευταίες μέρες πάσχουν από ρευστότητα, αφού στο πλαίσιο της συνδρομής και της στήριξης του Κύπριου καταναλωτή και της κυπριακής οικονομίας διεξάγουν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες και επιταγές.

Είπε ακόμα πως «το 70% των πωλήσεων των υπεραγορών γίνεται πλέον με αυτό τον τρόπο και έτσι η ρευστότητα των υπεραγορών είναι πολύ περιορισμένη».

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς τους προμηθευτές όπως δείξουν κατανόηση για την κατάσταση, καθώς και όπως αλλάξουν στάση στη φιλοσοφία που έχουν αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες.