Σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 25ετείς ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν την Τετάρτη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι τρεις εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ το Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη.

Μετά από μαραθώνια διαδικασία που κράτησε για περισσότερες από 12 ώρες το δικαστήριο καταδίκασε ως φυσικούς αυτουργούς της διπλής δολοφονίας των αστυνομικών τους Ιωάννη Σαββίδη και Ανδρέα Ποφίδη οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι και για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών καθώς και τον Γιώργο Εμερζίδη ως συνεργό για τα ίδια εγκλήματα.

Για τον τέταρτο κατηγορούμενο Βιτάλι Τερσενίδη, που φυγοδικεί, το δικαστήριο διαχώρισε τη δικογραφία προκειμένου να δικαστεί εφόσον συλληφθεί. Οι υπόλοιποι 11 συγκατηγορούμενοι των τεσσάρων καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έως 9 χρόνια για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχή κ.ά.

Με καλάσνικοφ και πιστόλι

Οι δύο αστυνομικοί , Ιωάννης Ευαγγελινέλης 23 ετών και Γιώργος Σκυλογιάννης 22 ετών έπεσαν νεκροί από πυρά ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε ενέδρα που τους έστησαν στην περιοχή της Λαχαναγοράς του Ρέντη την 1η Μαρτίου 2011.

Οι δράστες, που κατά το κατηγορητήριο ήταν οι τρεις βασικοί καταδικασθέντες και ο φυγόδικος, είχαν σταματήσει το αυτοκίνητο σε σκοτεινό σημείο και όταν πλησίασαν οι μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ, βγήκαν από το όχημα και με καλάσνικοφ και ένα πιστόλι άρχισαν να πυροβολούν. Είχε προηγηθεί καταδίωξη μετά από ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι .

Πριν την έκδοση της απόφασής του το δικαστήριο ζήτησε τη βίαιη προσαγωγή του κατηγορουμένου Γιώργου Εμερζίδη, καθώς δεν εμφανίστηκε κατά τη σημερινή διαδικασία, απόφαση ωστόσο που δεν υλοποιήθηκε καθώς ο κατηγορούμενος δεν εντοπίστηκε.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του ο Εμερτζίδης απέφυγε να εμφανιστεί στο δικαστήριο γιατί φοβήθηκε «προπηλακισμούς από τους οικείους των δύο θυμάτων».

Ο νεαρός κατηγορούμενος είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί από λάθος μετά την αθώωσή του για τη ληστεία στο Μενίδι και πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης για την υπόθεση του διπλού φονικού.