Ο επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε σήμερα πως αυτές ανέθεσαν μυστικές αποστολές στη στενή φίλη του βασιλιά Χουάν Κάρλος, τη γερμανίδα Κορίνα τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Ο Φέλιξ Σανθ Ρολδάν έγινε δεκτός σε κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου που ερευνά τις δηλώσεις της 48χρονης Γερμανίδας αριστοκράτισσας, η οποία υποστήριξε ότι είχε φέρει σε πέρας μυστικές αποστολές προς όφελος της ισπανικής κυβέρνησης.

«Ήσαν εμπιστευτικές υποθέσεις, καταστάσεις της στιγμής που βοήθησα να επιλυθούν για το καλό της χώρας», είχε δηλώσει η Ζάιν-Βίτγκενσταϊν στην εφημερίδα Ελ Μούντο, προσδιορίζοντας πως είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί.

Ο Σανθ Ρολδάν δήλωσε στην επιτροπή πως δεν είχε ζητήσει από τη Γερμανίδα σύμβουλο επιχειρήσεων να αναλάβει μυστικές αποστολές, ούτε της είχε παράσχει σωματοφύλακες, ενώ πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν έπραξε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση.

Οι αιτιάσεις της Ζάιν-Βίτγκενσταϊν «είναι πολύ σοβαρές για το κράτος», επεσήμανε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενωμένη Αριστερά Κάγιο Λάρα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «οφείλει να λάβει κάποια μέτρα και να απαντήσει». Η κυβέρνηση από την πλευρά της αρνείται πως είχε στρατολογήσει την Ζάιν-Βίτγκενσταϊν.

Χθες, η Ελ Μούντο επανήλθε, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο είχε ζητήσει από τη γερμανίδα φίλη του βασιλιά να μεσολαβήσει ώστε να κατευνασθούν Άραβες επενδυτές, οι οποίοι είχαν οργιστεί από την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να διακόψει τις επιδοτήσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ΥΠΕΞ παραδέχθηκε πως συνάντησε την Ζάιν-Βίτγκενσταϊν σε δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά αρνήθηκε πως της ανέθεσε αποστολές.