Λίγο προτού μπουν στο κονκλάβιο για να εκλέξουν υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας τον διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ’ οι καρδινάλιοι που έχουν λογαριασμούς στο Twitter έστειλαν τα τελευταία τους μηνύματα – άλλωστε για πρώτη φορά το Βατικανό έχει εγκαταστήσει ειδικές συσκευές στην Καπέλα Σιξτίνα που παρεμποδίζουν το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και του Internet, ακριβώς για να μην υπάρξουν ηλεκτρονικές διαρροές.

O νοτιοαφρικανός καρδινάλιος Γουίλφριντ Νάπιερ έγραψε στα χιλιάδες άτομα που τον ακολουθούν: «Τελευταίο tweet πριν από το Κονκλάβιο: Ο Κύριός μας ακούει και απαντάει με αγάπη και οίκτο στις προσευχές μας και σε όλες τις θυσίες που του προσφέρουμε. Ο Θεός να μας ευλογεί».

Ωστόσο λίγο αργότερα έσπασε τη «σιωπή» του και επανήλθε με έναν ύμνο για τη γέννηση ενός μωρού.

Οι καρδινάλιοι θα είναι εντελώς απομονωμένοι στους τοίχους του Βατικανού, καθ’όλη τη διάρκεια του Κονκλάβιου, το οποίο μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες.

Συστήματα απομόνωσης ήχου έχουν τοποθετηθεί μέσα στην Καπέλα Σιστίνα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επικοινωνία. Το Βατικανό προειδοποίησε ότι όποιος καρδινάλιος προσπαθήσει να επικοινωνήσει μέσω tweeter θα αποβάλλεται απ’ τη διαδικασία.

Πριν από την εγκατάσταση στο Βατικανό, όπου οι 115 εκλεγμένοι καρδινάλιοι τρώνε και κοιμούνται απομονωμένοι κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, ο αμερικανός καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι έγραψε: «Τελευταίο tweet πριν από την εγκατάστασή μας στην κατοικία της Αγίας Μάρθας, μετά την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Πάπα. Πρώτη επανένωση του Κονκλαβίου στο τέλος του μεσημεριού. Προσευχηθείτε για εμάς».

Ο Πιέρ Ντιριέ, εκπρόσωπος του γάλλου καρδινάλιου Φιλίπ Μπαρμπαρέν, έγραψε στο Twitter για να ανακοινώσει την είσοδο των τριών γάλλων καρδιναλίων στο Βατικανό. Και τώρα «η απόλυτη σιωπή» έγραψε.

Η αδελφή Μέρι Αν Γουόλς, εκπρόσωπος της αμερικανικής Διάσκεψης των καθολικών επισκόπων, δήλωσε: στην ηλεκτρονική εποχή, φοβάμαι πως ορισμένοι καρδινάλιοι είναι σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν έχουν ούτε iPad, ούτε Twitter.