Ντύνονται, στολίζονται και… εξαφανίζονται. Ο κόσμος παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τα άρματα του Καρναβαλιού με τις πρωτότυπες παραστάσεις τους, κανένας όμως δεν γνωρίζει ποιο ταπεινό όχημα έχει αναλάβει τη μεταφορά τους. Το αυτοκίνητο προσφέρεται όμως από μόνο του για τρελές παραλλαγές, μπροστά στις οποίες ωχριούν πολλές φορές ακόμη και οι εμπνεύσεις των καρναβαλιστών.

Στις ΗΠΑ εξαπλώνεται εδώ και αρκετά χρόνια η μόδα των Art Cars, δηλαδή των «φευγάτων οχημάτων» με ντιζάιν της λογικής «ό,τι να ‘ναι». Μάλιστα διοργανώνονται κανονικές παρελάσεις, στις οποίες συμμετέχουν κατά κανόνα εκατοντάδες τέτοιες ιδιοκατασκευές και τις παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η συγκεκριμένη τάση έχει περάσει πλέον τα όρια της Αμερικής και εμφανίζεται και σε άλλες χώρες. Και για να μην αδικούμε τους συμπολίτες μας που εκστασιάζονται με αυτά τα οχήματα, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και Art Cars με την επίσημη… βούλα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Για παράδειγμα, η BMW έχει δημιουργήσει μια συλλογή δικών της μοντέλων τα οποία «περιποιήθηκαν» κατά καιρούς διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο Τζεφ Κουνς και ο Αντι Γουόρχολ.

Ενα άλλο πεδίο δράσης για να αλλάξεις τα… φώτα σε ένα αυτοκίνητο προσφέρουν οι οίκοι βελτιώσεων. Αρκεί μια βόλτα σε μια έκθεση tuning για να διαπιστώσεις πόσο ακραίες μετατροπές μπορούν να σκαρφιστούν οι βελτιωτές. Δεν μιλάμε βεβαίως για τις κλασικές συνταγές, όπως τα φαρδιά ζαντολάστιχα και οι αεροτομές, αλλά για βελτιώσεις οι οποίες κάνουν το αρχικό μοντέλο στην κυριολεξία αγνώριστο. Κάτι ανάλογο ισχύει για τα καυτά Hot Rods και τα αμερικανικά Muscle Cars των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Η μεταμόρφωση ενός αυτοκινήτου μπορεί να έχει όμως αφετηρία όχι κάποιο καλλιτεχνικό κριτήριο, αλλά να αποτελεί απλά και μόνο κίνηση ανάγκης. Αναφερόμαστε στα πρωτότυπα μοντέλα που βρίσκονται σε φάση εξέλιξης και μυστικών δοκιμών. Οι κατασκευαστές τα καμουφλάρουν συνήθως με αυτοκόλλητες μαύρες ή ασπρόμαυρες μεμβράνες τύπου ζέβρας, ώστε να μην μπορούν να αντιγράψουν τα σχέδιά τους οι ανταγωνιστές. Κάτι σαν το ασχημόπαπο που γίνεται κύκνος μόλις πετάξει από πάνω του το καμουφλάζ.