Αναπάντητο παραμένει το κρίσιμο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» του σκανδάλου υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης παρά την ολοκλήρωση της δίκης και την καταδίκη του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε ισόβια κάθειρξη. Ο δικαστικός μαραθώνιος για τον πρώην δήμαρχο θα έχει συνέχεια καθώς το επόμενο διάστημα πρόκειται να δικαστεί για το οικονομικό σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί εις βάρος του χωριστή δικαστική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με την προχθεσινή δικαστική απόφαση που προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο, το ποσό της υπεξαίρεσης στο δημοτικό ταμείο ανέρχεται σε 17,9 εκατ. ευρώ. Ποσό 1,7 εκατ. ευρώ (περίπου το 10%) κράτησε ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ενώ τα υπόλοιπα αγνοούνται… «Αποκρύφτηκαν σε άγνωστες οικονομικές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Μέρος των χρημάτων διαπιστώθηκε ότι κατέληξε στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό Λεμούσια – Παπαγεωργόπουλου στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ μεγάλα ποσά (περί τα 400.000 ευρώ) παίχτηκαν στο Χρηματιστήριο. Πέραν τούτων ουδέν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε χθες ότι κύριο μέλημα είναι να επιστραφούν τα υπεξαιρεθέντα χρήματα στα δημοτικά ταμεία, ακόμη και αν χρειαστεί, όπως είπε, να δεσμευτούν ακίνητα και καταθέσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, η διαδικασία καταλογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο ποσών που πρέπει να επιστραφούν από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και άλλους κατηγορουμένους. Τα ποσά που έχουν καταλογιστεί φθάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 5,7 εκατ. ευρώ και αφορούν τη διερεύνηση μέχρι και το οικονομικό έτος 2001.

Το επόμενο διάστημα η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης πρόκειται να καταθέσει σειρά αγωγών στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις από τους εμπλεκομένους, ενώ αγωγές εκκρεμούν και εις βάρος της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι βεβαίωναν επί χρόνια ότι τίποτα μεμπτό δεν συνέβαινε στη διαχείριση του ταμείου.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ. Νομικοί εξηγούν στα «ΝΕΑ» ότι κρίσιμο θεωρείται και το σημείο της προχθεσινής απόφασης του δικαστηρίου που αναφέρεται στο ποσό της υπεξαίρεσης. Η διαφορά από τα 17,9 εκατ. ευρώ της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης μέχρι τα 51,4 εκατ. ευρώ του αρχικού πορίσματος διαπιστώθηκε ότι αφορά πρόστιμα και προσαυξήσεις καθώς επίσης λογιστικό αλλά και πραγματικό έλλειμμα, το οποίο δεν αποδείχτηκε ότι συνδέεται με την υπόθεση υπεξαίρεσης!

Το επόμενο διάστημα θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία τα πρακτικά της δίκης, ώστε να εξεταστεί το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος από τους Λεμούσια – Παπαγεωργόπουλο, ανεξάρτητα από τις δικογραφίες που εκκρεμούν για το ξέπλυμα χρήματος. Δεν αποκλείεται να παραγγελθεί χωριστή έρευνα και για τις καταγγελίες εις βάρος του Λεμούσια σχετικά με την απόκτηση ακινήτων.

Στο μεταξύ, το προσεχές διάστημα πρόκειται να οριστεί η δίκη για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Στο εδώλιο θα καθήσουν εκ νέου οι Λεμούσιας – Παπαγεωργόπουλος καθώς και 15 ακόμη κατηγορούμενοι. Η υπόθεση αφορά δαπάνες της περιόδου 1999-2007 που χρεώθηκαν στο ταμείο εκτάκτων εξόδων της παγίας του δήμου χωρίς να εκδοθούν δικαιολογητικά.

Παράλληλα, στην Εισαγγελία Εφετών εκκρεμεί η παραπομπή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για ξέπλυμα χρήματος. Στους λογαριασμούς του εντοπίστηκε ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ που θεωρείται από τις Αρχές αδικαιολόγητο. Για το ίδιο αδίκημα έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ο Μιχάλης Λεμούσιας (για ποσό 600.000 ευρώ), ενώ η δικογραφία του ξεπλύματος που αφορά τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη (ποσό 3,5 εκατ. ευρώ) συνεκδικάστηκε με την υπόθεση της υπεξαίρεσης και κρίθηκε ένοχος.