Τζουζέπε Βέρντι είχε στο χθεσινοβραδινό της πρόγραμμα η Οπερα του Μονάχου. Στο κοινό ήταν και ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Συνοδευόμενος από τον γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ, ο Ναπολιτάνο ξεκίνησε από το Μόναχο την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία. Για τις ιταλικές εκλογές δεν έκανε καμία δήλωση δημόσια, αλλά στις επαφές του και αύριο Πέμπτη με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο θα είναι το κύριο θέμα μετά το αποτέλεσμα που προκάλεσε σοκ στη Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχασαν ευκαιρία και έσπευσαν να επιτεθούν στη Μέρκελ, με τον βουλευτή Κλάους Μπάρτελ να λέει ότι «η Καγκελάριος έδωσε αρκετό υλικό στις εθνικιστικές κορόνες του Μπερλουσκόνι. Η επίκληση από τη μεριά της των τευτονικών (παραδοσιακών γερμανικών) αξιών μπορεί να δίνει σε εκείνη μερικές ψήφους (στο εσωτερικό), αλλά έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στους γείτονές μας».

Ακόμα και για μια συντηρητική εφημερίδα όπως η «Μίνχνερ Μερκούρ» του Μονάχου οι ιταλικές εκλογές δείχνουν ότι με τη Μέρκελ δεν κερδίζονται εκλογές εκτός Γερμανίας. «Η υποστήριξη της Μέρκελ δεν βοήθησε τον φίλο της Νικολά Σαρκοζί, ακόμη λιγότερο στην Ιταλία τον κεντροαριστερό υποψήφιο Μπερσάνι, ούτε βέβαια τον σύμμαχό της Μάριο Μόντι. Ακόμη και υποψία να υπάρχει για κάποιον ότι ανοιχτά ή κρυφά συμμαχεί με την τευτονική κομισάριο λιτότητας, έχει κακό χαρτί στις εκλογές. Η Ανγκελα Μέρκελ είναι η μεγάλη χαμένη αυτού του δημοψηφίσματος για το ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να μαζέψει τα συντρίμμια», γράφει στο σχόλιό της η συντηρητική εφημερίδα.

ΥΠΟΤΡΟΠΗ. Αλλού έριξε το βάρος ο Στέφαν Κορνέλιους, αρχισυντάκτης της σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης έγκυρης εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Οι ιταλικές εκλογές ήταν ένα μάθημα για όλους όσοι εμπλέκονται στην ευρωκρίση: όποιος διστάζει χάνει, όποιος ολιγωρεί τιμωρείται, μισές δουλειές δεν επιβραβεύονται», σχολίασε. Οι Ιταλοί, λέει, ζουν σε ένα πολιτικό κλίμα που κυριαρχείται από μισές αλήθειες και έχουν αναγάγει τη σάτιρα σε εθνική δράση. «Δύο κωμικοί κατέβηκαν στις εκλογές και επιβραβεύτηκαν για τις συκοφαντικές κραυγές τους: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μπέπε Γκρίλο. Γιατί συνέβη αυτό; Ο Μόντι έκανε καλή δουλειά, αλλά την πούλησε άσχημα». Και όταν ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε προεκλογικά να επιστρέψει φόρους πληρώνοντας από την τσέπη του 4 δισ. ευρώ, «η Ιταλία υποτροπίασε. Τώρα κυβερνούν πάλι ο λαϊκισμός, οι κραυγές και τα ψέματα».
ΕΙΠΑΝ

Πιερ Μοσκοβισί

υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

«Οταν το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι στέλνει η Ευρώπη είναι αυτό της λιτότητας, κάποια στιγμή οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν πια. Πρέπει να υπάρξει μια άλλη προοπτική – ότι θα σημειωθεί και πάλι ανάπτυξη».

Φίλιπ Ρέσλερ

υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στις δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία και περιλαμβάνουν τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

πρόεδρος της Κομισιόν

«Ελπίζω να μην μπούμε στον πειρασμό να υποκύψουμε στον λαϊκισμό από το αποτέλεσμα σε μια χώρα-μέλος. Εξαρτάται η οικονομική μας πολιτική από εκλογικές ανησυχίες ή από όσα έχουν γίνει για την επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης;»