Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (ETE, Alpha Bank και Πειραιώς) με αντικείμενο την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν –και επίσημα χθες –η μείωση 15%-20% των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων και η αύξηση των ωρών εργασίας από τις 37 στις 39 την εβδομάδα, με ρήτρα για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων που θα διευκολύνουν την επέκταση της λειτουργίας των τραπεζών με διευρυμένο ωράριο έως τις 4 μ.μ. ή ακόμη και τη λειτουργία ορισμένων καταστημάτων το Σάββατο το πρωί.

Η πρόταση –την οποία απέρριψε μόλις την άκουσε η ΟΤΟΕ –προβλέπει:

1 Μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλαδή βασικών μισθών και επιδομάτων, κατά 15%-20%. Η μείωση, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με κούρεμα τόσο των βασικών μισθών όσο και σειράς επιδομάτων τα οποία χάνονται σε περίπτωση μη υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης, όπως του επιδόματος γάμου, ισολογισμού και βρεφονηπιακού σταθμού.

2 Αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας από τις 37 στις 39 ώρες με παράλληλη διεύρυνση των ειδικών ωραρίων λειτουργίας των τραπεζών χωρίς την καταβολή υπερωριακής αμοιβής.

3 Κατάργηση της χειμερινής άδειας (1 εβδομάδα) και εμμέσως του δικαιώματος κατάτμησης σε δύο περιόδους της ετήσιας άδειας των τραπεζοϋπαλλήλων.

4 Κατάργηση του τριτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου (όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ).

Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση από νέα βάση «θα υπάρξουν εντάσεις σε μια περίοδο που χρειάζεται κλίμα ομαλότητας ενόψει των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων στις 11 Μαρτίου.