Η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s που της στέρησε την άριστη βαθμολογία της – το τριπλό Α – οδήγησε στην πτώση της στερλίνας έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ. Από την άλλη, τα βρετανικά ομόλογα ανέκαμψαν γρήγορα χάρη και στην υποστήριξη που πρόσφερε η Κεντρική Τράπεζα.

Η λίρα έπεσε ελαφρά, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της σε σχέση με το δολάριο από τον Ιούλιο του 2010.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε σε σχέση με τη στερλίνα και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2011. Την ώρα που ήταν ανοιχτά τα ασιατικά χρηματιστήρια η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στο 1,5073 του δολαρίου ενώ λίγο αργότερα, η ισοτιμία του ευρώ με τη στερλίνα διαμορφώθηκε στις 88,15 πένες.

Τα δεκαετή βρετανικά ομόλογα αρχικά κατέγραψαν μαζικές πωλήσεις αλλά στη συνέχεια ανέκτησαν τις απώλειές τους. Οι μετοχές των εταιρειών κατέγραψαν άνοδο, σε πολλές περιπτώσεις επειδή οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την αύξηση των εξαγωγών χάρη στην αδύναμη στερλίνα.

Ο Moody’s είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Βρετανίας, γεγονός που εξέπληξε ορισμένους στις αγορές, κυρίως λόγω του χρόνου που έγινε αυτό.

Η απόφαση του Moody’s ωστόσο αντικατοπτρίζει την ευρύτερη άποψη ότι η Βρετανία λόγω της ασθενούς ανάπτυξης θα χρειαστεί να δώσει σκληρό αγώνα για να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της.