Χαρακτηριστικά σκληρής μάχης λαμβάνει ολοένα και εντονότερα η αντιπαράθεση για τα μεταλλεία χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Οκτώ ημέρες μετά την καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, πραγματοποιήθηκε χθες στη Μεγάλη Παναγιά συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και μελών αριστερών σχημάτων που αντιδρούν στην επένδυση. Η κινητοποίηση ανέβασε ξανά το θερμόμετρο στην περιοχή.

Η εκδήλωση, στην οποία σύμφωνα με την Αστυνομία συμμετείχαν 1.500 άτομα, ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα. Εκτός από την ισχυρή αστυνομική παρουσία, σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση των μεταλλωρύχων και των κατοίκων που στηρίζουν την επένδυση να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή την πραγματοποίηση αντισυγκεντρώσεων που είχαν προγραμματίσει.

Ενδεικτικό του έκρυθμου κλίματος είναι και το γεγονός ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Μεγάλης Παναγιάς και όχι στην πλατεία του χωριού όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο υπό τον φόβο πρόκλησης νέων επεισοδίων.

«Σκέφτηκαν λογικά και δεν μπήκαν στο χωριό… Θα δημιουργούνταν νέες εντάσεις. Οι περισσότεροι εδώ πάνω στηρίζουν την επένδυση, σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας εργαζόμενος στα μεταλλεία. Ζούμε από τα μεταλλεία εδώ και δεκαετίες και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας. Για την ώρα κρατούμε χαμηλούς τόνους, όμως δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει αν φτάσουμε στο σημείο να απαντήσουμε» δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών στα Μεταλλεία Χαλκιδικής Αγγελος Δεληγιόβας.

Μετά την καταδρομική επίθεση στις Σκουριές, που είχε τα χαρακτηριστικά «αντάρτικου πόλεων», η διαμάχη για τον χρυσό έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, προσλαμβάνοντας και πολιτικές διαστάσεις. Στη χθεσινή διαμαρτυρία, εκτός από την τοπική βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, συμμετείχαν βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, όπως ο Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης του ΚΚΕ. Παραβρέθηκε ακόμη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ομάδες πολιτών από τη Θράκη και από το Κιλκίς όπου σχεδιάζεται επίσης να λειτουργήσουν μεταλλεία το επόμενο διάστημα. Μέλη αριστερών σχημάτων και αντιεξουσιαστές μεταφέρθηκαν στη Χαλκιδική με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις.

Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το πρωί στην Ιερισσό και στη συνέχεια ανηφόρισαν όλοι μαζί προς τη Μεγάλη Παναγιά. Κρατούσαν μαύρες σημαίες και πανό και φώναζαν συνθήματα. Με γεωγραφικούς όρους, εξάλλου, οι αντιδράσεις κατά των μεταλλείων πυκνώνουν μόνο κατηφορίζοντας από το βουνό προς τα παραθαλάσσια χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής κι έχουν για επίκεντρο την Ιερισσό. Στα ορεινά χωριά (Στρατονίκη, Παλαιοχώρι, Μεγάλη Παναγιά) τα μεταλλεία είναι η μοναδική προοπτική εργασίας ενώ στην παραθαλάσσια ζώνη πολλοί δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στη γεωργία και την αλιεία, έχουν επομένως λόγους να αντιδρούν.

Η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ έντονη από νωρίς χθες σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της ΒΑ Χαλκιδικής. Αστυνομικοί έκαναν ελέγχους σε επιβατικά αυτοκίνητα και πούλμαν που κατευθύνονταν στη Μεγάλη Παναγιά, ενώ έγιναν και προσαγωγές.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. Η καναδική Eldorado Gold σχεδιάζει να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ ώς το 2016 στα μεταλλεία της Χαλκιδικής για την εξόρυξη 9,6 εκατ. ουγκιών χρυσού. Η εταιρεία έχει προσλάβει 1.200 άτομα, ενώ εκκρεμούν 5.000 αιτήσεις, σε μία περιοχή που δεν προσελκύει κανέναν άλλο επενδυτή και η ανεργία φθάνει στο 40%.

Πρόσφατα, υπέρ της υλοποίησης των επενδύσεων στις Σκουριές και στο Πέραμα της Θράκης για την εξόρυξη χρυσού τάχθηκε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), επισημαίνοντας ότι με βάση τις σημερινές τιμές για τα εμπορεύσιμα μέταλλα και προϊόντα εμπλουτισμού που θα προκύψουν η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τις Σκουριές και με αφορμή τις ανησυχίες τοπικών παραγόντων σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας των υπογείων νερών της περιοχής εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, το ΙΓΜΕ επισημαίνει ότι «η τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αντίθετα σημαντικές ποσότητες υπογείων νερών και μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης θα εξακολουθούν να χάνονται στη θάλασσα».