Τον χώριζαν έξι χωράφια από τις φυλακές Τρικάλων, όταν στον καθιερωμένο περίπατό του χθες το απόγευμα παρατήρησε ένα ελικόπτερο να προσεγγίζει τους πυργίσκους. Το είδε να κάνει έναν κύκλο, να χαμηλώνει σε ύψος και να πετιέται κάτι σαν συρματόσκοινο από το εσωτερικό του. Κι έπειτα «να γίνεται πόλεμος». Εκατοντάδες κάλυκες έπεσαν στο έδαφος. «Ακούγονταν σαν βολές κατά ριπάς. Σαν να ρίχνεις με το G3 στον Στρατό», λέει ένας αυτόπτης μάρτυρας της απόπειρας απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού. Η ανώνυμη (όπως ζήτησε) διήγησή του είναι από τις λίγες διαθέσιμες.
Οι πεντάμετροι τοίχοι του σωφρονιστικού καταστήματος ορθώνονται σε μια βουβή πεδιάδα, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το κοντινότερο σπίτι. Εχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από τότε που 340 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων στις καινούργιες φυλακές στη θέση Μπαλκούρα. Για την ανέγερσή τους ο Δήμος Τρικκαίων παραχώρησε περίπου 1.000 στρέμματα βοσκοτόπια. Με τα χρόνια οι κρατούμενοι αυξάνονταν, όπως και τα σπίτια στη γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι των χωριών Λογγάκι και Κρηνίτσα, που ουσιαστικά αποτελούν προάστια της πόλης, έχουν συνηθίσει τη συμβίωση με τις φυλακές. Εστω και από απόσταση. Βγαίνουν συχνά για περπάτημα στους δρόμους που κυκλώνουν την περίφραξη των φυλακών.
ΜΠΛΟΚΑ. Σε κάθε δρόμο που οδηγεί στις φυλακές χθες η Αστυνομία είχε στήσει μπλόκα με δύο περιπολικά και έλεγχε τα διερχόμενα οχήματα. Το ελικόπτερο βρισκόταν στο προαύλιο της φυλακής. Από μακριά τουλάχιστον δεν φαινόταν να έχει σημάδια μεγάλης φθοράς, αν και –σύμφωνα με μαρτυρίες –μετά τους πυροβολισμούς ταλαντεύτηκε στον αέρα και προσγειώθηκε ανώμαλα.

Παρά την κινητοποίηση των Αρχών, η τοπική κοινωνία συνέχιζε χθες στους ίδιους ανέφελους ρυθμούς. «Μόνο μια βολή άκουσα. Πρέπει να ήταν στη λήξη των γεγονότων. Κατάλαβα πάντως ότι δεν ήταν από κυνηγετικό όπλο», λέει ο Γιάννης Δημητρίου καθώς παρακολουθεί στο γεμάτο καφενείο της συνοικίας Μπάρα τον αγώνα Ολυμπιακός – Αρης.

Πριν από τρία χρόνια φτιάχτηκε καινούργιος δρόμος και πλέον οι μεταγωγές των κρατουμένων δεν γίνονται μέσα από τα χωριά. «Στην αρχή, όταν μεταφέρθηκαν εδώ οι φυλακές, υπήρξε προβληματισμός στους ντόπιους. Φοβόμασταν μήπως αποδράσει κανείς», λέει ο Θεόφιλος Καλαμαράς, πρόεδρος της πρώην Κοινότητας Κρηνίτσας. «Τελικά δεν είχαμε πρόβλημα. Εδώ τα μέτρα είναι υψίστης ασφαλείας».