Οικονομικές ατασθαλίες, εκβιασμοί, διαφθορά, διαπλοκή αλλά και σεξουαλικά όργια είναι, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Ρεπούμπλικα», οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ στην απόφασή του να παραιτηθεί.

Η αρχή του τέλους τοποθετείται στις 9 Οκτωβρίου 2012. Την ημέρα εκείνη ο καρδινάλιος Χουλιάν Εράνθ, επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής που ερευνούσε την υπόθεση των αποκαλούμενων Vatileaks –απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν εκτός Βατικανού και στα οποία αναφέρονταν στοιχεία για οικονομικές ατασθαλίες, διαφθορά και ευνοιοκρατία –επισκέφθηκε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη των ερευνών. Ο Εράνθ και ο Πάπας συναντιόνταν τακτικά, κάθε εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Δεκέμβριο. Ο Πάπας άκουγε με προσοχή καθώς πληροφορούνταν για την εξέλιξη των ερευνών. Δεκάδες συνεντεύξεις με ιερωμένους, καρδιναλίους αλλά και κοσμικούς τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Αρχικά, καρδινάλιοι έκαναν σε όλους τις ίδιες ερωτήσεις, ενώ στη συνέχεια ο καθένας μπορούσε να μιλήσει για οτιδήποτε θεωρούσε σημαντικό σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών. Ακολούθησαν έλεγχοι επί των ελέγχων ώστε τα στοιχεία να διασταυρωθούν.

ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΛΟΜΠΙ. Στο κάδρο που σταδιακά σχηματιζόταν, η επιτροπή είχε εντοπίσει την ύπαρξη ενός λόμπι. Οι τρεις καρδινάλιοι, υπεύθυνοι για την έρευνα, ομαδοποίησαν τους εμπλεκομένους με βάση τη θρησκευτική και τη γεωγραφική καταγωγή τους. Στο τέλος της συνάντησης, ο Χουλιάν Εράνθ αποκάλυψε στον Πάπα το πιο ακανθώδες από τα πορίσματα της έρευνας. Στους κόλπους του Βατικανού έχει αναπτυχθεί ένα εσωτερικό δίκτυο, τα μέλη του οποίου συνδέονται από τον κοινό σεξουαλικό προσανατολισμό τους, την ομοφυλοφιλία. Πρώτη φορά, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η λέξη ομοφυλοφιλία προφέρθηκε δυνατά στο δωμάτιο του Πάπα.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου, οι τρεις καρδινάλιοι παρέδωσαν στον Ποντίφικα δύο κόκκινους δερματόδετους τόμους σχεδόν 300 σελίδων που περιείχαν «ένα χάρτη των ζιζανίων», τα οποία είχαν φυτρώσει στην Αγία Εδρα σύμφωνα με τη «Ρεπούμπλικα», «τους διχασμούς που αλλοίωσαν το πρόσωπο της Εκκλησίας» σύμφωνα με τα λόγια του Πάπα. Ηταν εκείνη τη στιγμή που ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ πήρε την απόφασή του. Μερικές ώρες αφότου συνομίλησε με τους τρεις καρδιναλίους ο Πάπας τους ανακοίνωσε ότι «είμαι ηλικιωμένος, όσα έκανα είναι αρκετά».

«ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ». Σήμερα, η έκθεση των τριών καρδιναλίων βρίσκεται στα χέρια του Πάπα. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ θα την παραδώσει στον νέο Ποντίφικα ο οποίος, σύμφωνα με τον προκάτοχό του, θα πρέπει να είναι «αρκετά δυνατός και νέος και άγιος» για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας που τον αναμένει. Πρόσωπο κοντινό στον συντάκτη της έκθεσης προσδιόρισε ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτήν αφορούν τη μη τήρηση της έκτης και της έβδομης εντολής: «ου μοιχεύσεις» και «ου κλέψεις». Η αξιοπιστία της Εκκλησίας κινδυνεύει να καταστραφεί από τη μη τήρηση των Δέκα Εντολών από τα ίδια της τα μέλη, όπως αναφέρει η γνωστή δημοσιογράφος Κοντσίτα ντε Γκρεγκόριο που υπογράφει το δημοσίευμα. Σχετικά με την έκτη εντολή, η έκθεση είναι σαφής: κάποιοι ιερωμένοι υφίστανται την «εξωτερική επιρροή» κοσμικών ανθρώπων με τους οποίους συνδέονται με δεσμούς «εγκόσμιας φύσης». Γίνεται αναφορά σε ερωτικές συνευρέσεις ιερωμένων με κοσμικούς μέσα στο Βατικανό, σε δωμάτια φοιτητικών εστιών, σε μια σάουνα στο κέντρο της Ρώμης, σε μια βίλα στα περίχωρα, σε ένα κέντρο αισθητικής. Οσον αφορά την έβδομη εντολή, η έκθεση αναφέρεται στις ύποπτες συναλλαγές που γίνονταν στο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Εργων (IOR), γνωστό ως η Τράπεζα του Βατικανού.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. «Μην αναμένετε σχόλια, διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις σχετικά με όσα λέγονται επί του θέματος». Με αυτή τη λακωνική δήλωση απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι, συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι «η επιτροπή έκανε τη δουλειά της, παρέδωσε την αναφορά στα χέρια του Αγιου Πατέρα. Δεν πρόκειται να τρέχουμε πίσω από όλα τα συμπεράσματα, τις φαντασιοκοπίες και τις γνώμες που εκφράζονται σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και μην περιμένετε πως οι τρεις καρδινάλιοι (υπεύθυνοι της έρευνας) θα σας παραχωρήσουν συνεντεύξεις, καθώς συμφώνησαν να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις και να μην παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό».