Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Μια ταινία φαβορί για τα βραβεία Οσκαρ να αμαυρώνεται εξαιτίας κάποιων μικρών, μερικές φορές ανεπαίσθητων, ανακριβειών που μόνο τα έμπειρα και αδηφάγα μάτια των περίεργων θεατών μπορούν να εντοπίσουν.
Πρώτο παράδειγμα, η «Επιχείρηση: «Αργώ»» με τον Μπεν Αφλεκ, ο οποίος επίσης σκηνοθετεί. Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι καλογυμνασμένοι κοιλιακοί του πρωταγωνιστή όταν βγάζει το πουκάμισό του. Εικόνα που, όπως υποστηρίζουν, δεν ταιριάζει και τόσο με τον σωματότυπο ενός πράκτορα της CIA στη δεκαετία του ’70 που έχει προσωπικά προβλήματα και «το τσούζει» λιγάκι παραπάνω.
«Δεν έχω τίποτα εναντίον των κοιλιακών του Μπεν Αφλεκ. Ισα ίσα, τους θαυμάζω» σχολιάζει η Νίνα Γκολντ, υπεύθυνη επιλογής ηθοποιών σε ταινίες όπως «Ο λόγος του βασιλιά» και «Οι Aθλιοι», καθώς και στο τηλεοπτικό «Game of Thrones». «Το θέμα είναι ότι το 1979 που υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται το έργο οι άνθρωποι δεν γυμνάζονταν τόσο εντατικά όσο τώρα».
Αντίστοιχες παρατηρήσεις προέκυψαν και για τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, υποψήφιο φέτος για Οσκαρ στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού. Το πρόβλημα εδώ δεν ήταν οι κοιλιακοί του αλλά οι τρύπες από τα σκουλαρίκια στα αυτιά του που μάλλον δεν ταιριάζουν αρκετά στο προφίλ του προέδρου Λίνκολν, τον οποίο υποδύεται στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι υπεύθυνοι μακιγιάζ του «Λίνκολν» μπορεί να κάλυψαν τα τατουάζ του ηθοποιού και να τον έκαναν ίδιο με τον αμερικανό πρόεδρο, όμως σε κάποιες σκηνές φαίνεται πως τους ξέφυγαν τα αυτιά…

Ούτε οι «Αθλιοι» κατάφεραν να ξεφύγουν από τα «λαγωνικά». Οι πρωταγωνιστές Χιου Τζάκμαν και Αν Χάθαγουεϊ όντως προσπάθησαν πολύ για να είναι αυθεντικά… άθλιοι. Εκαναν εξαντλητικές δίαιτες για να φαίνονται ταλαιπωρημένοι, «μαύρισαν» τα δόντια τους, έβαλαν ειδικούς φακούς επαφής για να αποκτήσουν κόκκινο, κουρασμένο βλέμμα. Κάθε φορά όμως που η Χάθαγουεϊ βγάζει την καρφίτσα από τα μαλλιά της, οι πλούσιες μπούκλες που απελευθερώνονται θυμίζουν τις σύγχρονες διαφημίσεις σαμπουάν.