Σε δημοσιονομική βόμβα εξελίσσεται η μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός η πτωτική πορεία των εσόδων συνεχίζεται και μάλιστα η υστέρηση ανέρχεται σε 181 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που έχει τεθεί. Με βάση τα ίδια στοιχεία, το πρώτο δεκαπενθήμερο τα έσοδα ανέρχονται σε 1.174 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.365 εκατ. ευρώ.

Η πτώση οφείλεται σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα τόσο στην ύφεση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές Αρχές όσο και στο γεγονός ότι πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι για πολύ μεγάλη μερίδα φορολογουμένων έχει αρχίσει να εξαντλείται η φοροδοτική τους ικανότητα. Οι ελπίδες πλέον έχουν εναποτεθεί στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίπου 13 δισ. ευρώ από το σύνολο των 56 δισ.) και στο κυνήγι της φοροδιαφυγής που δείχνει να έχει θεριέψει το τελευταίο διάστημα με την ανοχή των πολιτών. Ωστόσο η υστέρηση των εσόδων δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημοσιονομική διαχείριση εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των δημοσίων δαπανών. Η μείωσή τους υπερκαλύπτει για την ώρα την υστέρηση των εσόδων, διατηρώντας πτωτικές τις τάσεις μείωσης των ελλειμμάτων.

Για το θέμα της πτώσης των εσόδων απάντησε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για 3 δισ. ευρώ λιγότερα τακτικά έσοδα σε σύγκριση με πέρυσι.

«Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στο ΦΠΑ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».