Το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική ευθύνη: να επαναθεμελιώσει την παρουσία και δράση του Κινήματος στην ελληνική κοινωνία.

Μετά το σοκ των τελευταίων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να υπάρχει, πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.

Αλλωστε έχουμε μπροστά μας μια κοινωνία τελείως διαφορετική από αυτήν του 2009. Ολες οι παθογένειες της πολιτικής ζωής που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης έχουν βγει στην επιφάνεια και ζητούν άμεσες και πιεστικές απαντήσεις.

Τίποτε δεν είναι όπως χθες, το σήμερα είναι ταραγμένο και εκρηκτικό και το αύριο υπό διαμόρφωση.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό. Στην περίπτωσή μας «η ιδεολογία δεν συνιστά παραμορφωτικό φακό». Το πρόβλημά μας είναι κυρίως πολιτικό. Χάσαμε την εκπροσώπησή μας σε εκτεταμένα στρώματα της κοινωνίας που «φτωχοποιούνται».

Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του τέσσερα μεγάλα στοιχήματα προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της Ιστορίας και να δημιουργήσει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό:

1. Να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κατοχύρωση της ηθικής και ενός νέου συστήματος αξιών στην πολιτική ζωή της χώρας είναι επείγουσα ανάγκη.

2. Να παρουσιάσει ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας έτσι ώστε στην πράξη να αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας υπερβαίνοντας τα Μνημόνια. Να θέσει ξεκάθαρα τις αναπτυξιακές προτεραιότητες. Να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος με το χτύπημα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Κυρίως όμως πρέπει να δώσει άμεσες απαντήσεις για τον περιορισμό του μεγάλου εφιάλτη της ανεργίας, την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

3. Να βάλει τη σφραγίδα του στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των ιδεών του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της μεγάλης Κεντροαριστεράς, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, το πελατειακό κράτος και την αναξιοκρατία. Στο εύφορο έδαφος της Κεντροαριστεράς θα γίνει και η συνάντησή του με τις δυνάμεις της νεολαίας, τις δυνάμεις του μέλλοντος.

4. Απαραίτητη προϋπόθεση όλων των παραπάνω αποτελεί η υποχρέωση να έρθει στο προσκήνιο μια νέα πολιτική γενιά στελεχών στο ΠΑΣΟΚ.

Ο διαρκής αγώνας είναι η πολιτική να κυριαρχήσει στην οικονομία και στις αγορές, πανευρωπαϊκά, σε προοδευτική κατεύθυνση, με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Να εκφράσουμε σήμερα τις ανάγκες της κοινωνίας με ρηξικέλευθο και ριζοσπαστικό τρόπο. Αυτό άλλωστε πάντα ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα της ταυτότητάς μας.