Οι δηλώσεις Μέργου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους κυβερνητικούς εταίρους όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αποδοκιμασία του γενικού γραμματέα ήταν έντονη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που έθεσαν, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα απομάκρυνσής του.

«Φαίνεται ότι ο κ. Μέργος δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων… Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον γενικό γραμματέα του, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις», αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε ως «επιεικώς απαράδεκτη» την παρέμβαση Μέργου, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται σε «διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της ΔΗΜΑΡ».

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «δηλώσεις απίστευτης κυνικότητας» από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. Για την Κουμουνδούρου, το όλο ζήτημα φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας».