Νέο ρεκόρ σημείωσαν το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η αξία τους ανήλθε το προηγούμενο έτος στα 23,8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο σημείωσαν βουτιά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ισχυροποίησης του ευρώ.

Το ρεκόρ του 2012 επετεύχθη χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις των εξαγωγών τροφίμων, του ελαιολάδου και των πρώτων υλών, που απορρόφησαν τις μαζικές πιέσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων και έτσι διατηρήθηκαν οι ρυθμοί της αύξησης σε ετήσια βάση στα επίπεδα του 6%, καθιστώντας πραγματικότητα ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.Ωστόσο, τον Δεκέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, υποχώρησε κατά 13,4% και διαμορφώθηκε στα 1.319,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.523,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους από τις αρχές του 2010, οπότε και άρχισε το θετικό σερί των ελληνικών εξαγωγών. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση εντοπίζεται τον Σεπτέμβριο του 2010 (-10,9%).

Το ακριβό ευρώ. «Η αύξηση της τιμής του ευρώ έπληξε τον τελευταίο μήνα του 2012 την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων», λέει ο Νίκος Αρχοντής, γενικός διευθυντής του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Οπως σημειώνει, «ο συνδυασμός ακριβού ευρώ και ύφεσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες περιόρισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη βιωσιμότητα εκατοντάδων εξωστρεφών επιχειρήσεων, ενώ πολλαπλάσια ήταν η επίδραση σε αγορές εκτός ΕΕ, που συναλλάσσονται κυρίως με δολάρια». Πάντως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς το ακριβό ευρώ βλάπτει άμεσα και τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.