Η ύφεση που όλοι οι Ελληνες –νοικοκυριά και επιχειρήσεις –νιώθουν στο πετσί τους άφησε το αποτύπωμά της στα δημόσια οικονομικά. Τα χρήματα που μπήκαν τον Ιανουάριο στα ταμεία του κράτους ήταν μισό δισ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι τον ίδιο μήνα, παρά την αύξηση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οσο αυτό συνεχίζεται τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα της χώρας και των πολιτών της.

Για τον προσεκτικό αναγνώστη, αυτό που αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πορεία του προϋπολογισμού είναι ότι ναι μεν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατάφερε να κρατήσει τον λογαριασμό εντός στόχων, περιορίζοντας τις δαπάνες του κράτους κατά ένα δισ. ευρώ, όμως αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Να κόβει δηλαδή δαπάνες και στα ταμεία να μπαίνουν λιγότερα από τα προβλεπόμενα έσοδα. Μάλιστα, αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να κόβει δαπάνες λαμβάνοντας και άλλα μέτρα, τότε είναι βέβαιο ότι η ύφεση θα βαθύνει και η απειλή μιας κοινωνικής έκρηξης θα έρθει πιο κοντά.

Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στη λειτουργία του κράτους, στην είσπραξη των προβλεπομένων εσόδων, όχι από αυτούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν και πρέπει να διευκολυνθούν, αλλά από την παραοικονομία που φουντώνει και την τακτική είσπραξη φόρων από τους «έχοντες».

}}

Και εδώ το κλειδί το κρατούν οι έφοροι, οι οποίοι, μετά την περικοπή των μισθών τους, τις μειώσεις του εφάπαξ, τις μεταθέσεις και την απειλή καρατομήσεων κάνουν –όπως φαίνεται –τη δική τους αντίσταση.

Τι κι αν η τρόικα τοποθέτησε μόνιμο γενικό γραμματέα εσόδων, τι κι αν ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών επιστράτευσε τα ιδιωτικά γραφεία και τις ελεγκτικές εταιρείες για να βοηθήσουν, αν δεν επιστρέψει η εργασιακή ειρήνη και δεν τελειώσει ο ακήρυχτος πόλεμος κυβέρνησης – εφοριακών, στο υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα θα φθίνουν και τα χρέη θα μεγαλώνουν.

Ισως εκεί πρέπει να πέσει το βάρος, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων –που δεν αντέχει κανένας.