Ενα λογοτεχνικό κείμενο για τη χαμένη γενιά των ένοπλων κινημάτων της Ιταλίας και μια αποτίμηση της τρομοκρατίας από έναν συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι τα πιο γνωστά βιβλία που βρήκε η Αντιτρομοκρατική στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου.

Τα βιβλία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας των ανδρών της στο διαμέρισμα της οδού Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι εξέθεσε χθες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων η ενασχόληση με θέματα αντάρτικου πόλεων. Προφανώς, πάντως, τα αναγνωστικά γούστα επ’ ουδενί μπορούν να αποτελέσουν τεκμήρια παράνομης δραστηριότητας.

Το πιο δυσπρόσιτο απ’ όλα τα βιβλία της πενιχρής συλλογής του διαμερίσματος είναι λογοτεχνικό. Το μυθιστόρημα «Αόρατοι» (μετάφραση: Δημήτρης Δεληολάνης, Βιβλιοπέλαγος, 2005) του Νάνι Μπαλεστρίνι. Ενα εξαιρετικά δύσκολο αφήγημα 393 σελίδων, η δυσκολία του οποίου επιτείνεται λόγω της πειραματικής γραφής του: το κείμενο δεν έχει καθόλου σημεία στίξης. Εχοντας περιγράψει τις συνθήκες εργασίας, την αλλοτρίωση, την ένταξη στην Αριστερά και την εμπειρία των μεγάλων απεργιών στις μεγάλες βιομηχανίες το 1968 στο βιβλίο του «Τα θέλουμε όλα» (στα ελληνικά, εκδ. Στοχαστής), στους «Αόρατους» περιγράφει τη χασματική πορεία μιας γενιάς που ξεκίνησε στους δρόμους της ριζοσπαστικοποίησης από τη δεκαετία του 1960, για να συνθλιβεί στην ένοπλη πάλη, που είχε λάβει διαστάσεις μαζικού κινήματος τη δεκαετία του 1970, το αδιέξοδο και η συνεπακόλουθη ήττα της οποίας οδήγησαν σε καταστολή και σε φυλακίσεις.

Το βιβλίο «Τρομοκρατία» του Σωτήρη Κωστόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος το μακρινό 1986 και σήμερα είναι δυσεύρετο (δεν υπάρχει ούτε στην καλά ενημερωμένη λίστα της Βιβλιονέτ), είναι μια απόπειρα αποτίμησης της ιταλικής ένοπλης πάλης, με αναφορές και στα καθ’ ημάς. Ο συγγραφέας του είχε σπουδάσει οικονομικά στην Πάβια της Ιταλίας και επέστρεψε στην Ελλάδα για να βρεθεί πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο θαύμαζε. Το βιβλίο εκείνο γράφτηκε όταν τελείωσε τη θητεία του ως γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών (1981-1985) στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πριν αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

GENOVA LIBERA. Η μπροσούρα «Genova Libera, 19-21 Ιούλη 2001. Ο εξεγερτικός αγώνας ενάντια στην παγκόσμια κυριαρχία και στη ρεφορμιστική διεθνή», που επίσης βρισκόταν ανάμεσα στο υλικό το οποίο εξέθεσε η Αντιτρομοκρατική, εκδόθηκε την ίδια εκείνη χρονιά από την κολεκτίβα Ανεμος. Θέμα της είναι τα γεγονότα της Γένοβας, που στην πράξη εδραίωσαν ένα νέο μοντέλο παγκοσμιοποιημένης διαμαρτυρίας και ριζοσπαστισμού, τελευταία εκδήλωση του οποίου είναι το κίνημα Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ.

Κατά τα άλλα, στο διαμέρισμα υπήρχαν και αντίτυπα εκδόσεων των ίδιων των Πυρήνων της Φωτιάς. Η μπροσούρα «Φωτιά και μπαρούτι. Από την Ινδονησία μέχρι τη Χιλή» και το «Ημερολόγιο δρόμων». Εχει ενδιαφέρον ότι μέλη της οργάνωσης έχουν φροντίσει να έχουν συστηματική εκδοτική παρουσία, με πιο πρόσφατη την έκδοση μιας ακόμη στρατευμένης μπροσούρας, με τίτλο «Φωτιά και μπαρούτι. Από την Ινδονησία μέχρι τη Χιλή Νο 2».