Σάλο ξεσήκωσαν οι σοκαριστικές φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων για την «τρομοκρατική» διπλή ληστεία στην Κοζάνη, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Για βασανιστήρια «τύπου Γκουαντάναμο» μιλούν οι συγγενείς τους, ενώ η Αστυνομία απαντά ότι τα σημάδια κακοποίησης που αναμφισβήτητα φέρουν, προκλήθηκαν κατά τη συμπλοκή που έγινε με αστυνομικούς την ώρα της σύλληψής τους.

«Ηταν ένοπλοι, μόλις είχαν διαπράξει ληστεία απειλώντας ανθρώπινες ζωές με Καλάσνικοφ, αποδείχθηκε ότι κρατούσαν και όμηρο. Η συμπλοκή δεν γίνεται με… ανταλλαγή λουλουδιών και ήδη είναι κατηγορούμενοι για αντίσταση κατά τη σύλληψή τους», αντιτείνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Φοβάμαι για τη ζωή του παιδιού μου. Αστυνομικοί στην Κοζάνη του φόρεσαν κουκούλα και τον γρονθοκοπούσαν για τέσσερις ώρες. Κανονικό Γκουαντάναμο. Η φωτογραφία του που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι χονδροειδώς ρετουσαρισμένη, παρ’ όλα αυτά τα χτυπήματα είναι εμφανή και άγρια». Ανήσυχος για την κατάσταση της υγείας του 24χρονου Ανδρέα Μπουρζούκου, ενός από τους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στον Βελβενδό Κοζάνης, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πατέρας του. Οπως καταγγέλλει, ο γιος του υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, παρά το γεγονός ότι δεν προέβαλε, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ισχυρίζεται, καμία αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

«Τρομάξαμε όταν τον είδαμε στην τηλεόραση. Τα μάτια του ήταν πρησμένα και μαύρα σαν να φορούσε γυαλιά ηλίου. Η σύζυγός μου που είναι γιατρός στο ΕΚΑΒ, μου εξήγησε ότι το σύμπτωμα ονομάζεται «μάτια ρακούν» και σημαίνει ότι χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι. Μπορεί να προκλήθηκε κρανιοεγκεφαλική βλάβη, πρέπει να γίνει αξονική τομογραφία εγκεφάλου και οφθαλμολογική εξέταση», λέει ο πατέρας του 24χρονου.

Συγγενείς και συνήγοροι των συλληφθέντων καταγγέλλουν ότι οι φωτογραφίες και των τεσσάρων υπέστησαν επεξεργασία. Ολοι έχουν σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπο, ενώ στη φωτογραφία του 22χρονου Δημήτρη Πολίτη, ενός από τους δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, είναι εμφανές ότι ένα σημείο στον λαιμό του έχει καλυφθεί με ψηφιακή επεξεργασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το συγκεκριμένο σημείο καλύφθηκε για να μη φαίνεται το χέρι του αστυνομικού που κρατούσε ακινητοποιημένο τον κατηγορούμενο προκειμένου να βγει η φωτογραφία.

Η σκηνή της σύλληψης, για την οποία υπάρχουν διαφορετικές περιγραφές, εκτυλίχτηκε στην πόλη της Βέροιας. Επειτα από σήμα, αστυνομικοί καταδίωξαν και εγκλώβισαν το γαλάζιο βανάκι, με το οποίο είχαν διαφύγει οι ληστές από τον Βελβενδό. «Ανοιξα την πόρτα του συνοδηγού, άρπαξα το άτομο που καθόταν μέσα και τον πέταξα στον δρόμο. Αρχίσαμε να παλεύουμε στην άσφαλτο γιατί αντιστεκόταν. Τότε, άνοιξε η πλαϊνή συρόμενη πόρτα του βαν και ένας νεαρός με σημάδεψε με το όπλο. Ηταν έτοιμος να πυροβολήσει. Ενας συνάδελφός μου πετάχτηκε και του χτύπησε το χέρι», κατέθεσε αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Ο ΟΜΗΡΟΣ. Οπως προέκυψε, στο βανάκι επέβαιναν ο 25χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης, καταζητούμενος για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός και ο 24χρονος Ανδρέας Μπουρζούκος. Μαζί τους στην καρότσα ήταν και ο οδοντίατρος Κ. Κ. από την Κοζάνη, το τζιπ του οποίου είχαν αρπάξει νωρίτερα τέσσερα άτομα στην Καστανιά Ημαθίας, που φέρονται να αποβιβάστηκαν από το ίδιο βανάκι. Στην αρχή μάλιστα οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και στον οδοντίατρο, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για όμηρο. «Είναι καλά και έχει ξεπεράσει το σοκ», είπε χθες στα «ΝΕΑ» η σύζυγός του.

Ο 22χρονος Δημήτρης Πολίτης συνελήφθη στο εγκαταλειμμένο χωριό Κόμανος, στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ έξω από την Πτολεμαΐδα. Ο Πολίτης φορούσε ιατρική μπλούζα και οδηγούσε ένα άσπρο βανάκι, που είχε διαμορφωθεί εξωτερικά σε ασθενοφόρο. Εκτιμάται ότι περίμενε τους υπόλοιπους στα διόδια του Πολυμύλου, αλλά θεωρήθηκε ύποπτος και καταδιώχθηκε. Αστυνομικοί ζήτησαν να παραδοθεί και εκείνος δεν προέβαλε αντίσταση, την τελευταία στιγμή όμως έβγαλε την ιατρική μπλούζα, της έβαλε φωτιά και την πέταξε στο πίσω μέρος του βαν, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος του οχήματος.