Παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς και μετρούν δυνάμεις οι αγρότες, προκειμένου να προχωρήσουν σε μπλόκα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπροστά στον φόβο γενικευμένων κινητοποιήσεων διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει νωρίτερα τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην παραγωγή και την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο.

Την αρχή κάνουν αγρότες από τη Θεσσαλία (σε μεγάλο βαθμό πρόσκεινται στο ΚΚΕ), οι οποίοι μετά την προ ημερών συνάντηση του επικεφαλής τους Βαγγέλη Μπούτα με τον υπουργό Αθ. Τσαυτάρη, αποφάσισαν να παρατάξουν σήμερα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί, αγρότες από Λάρισα, Φάρσαλα, Καρδίτσα και τα γύρω χωριά επρόκειτο να αποφασίσουν σχετικά με τις μελλοντικές κινητοποιήσεις τους, χωρίς να αποκλείουν και μπλόκα στην Εθνική Οδό.

Εκτός όμως από τα «κόκκινα» τρακτέρ της Θεσσαλίας, στους δρόμους βγαίνουν και εκείνα που ανήκουν σε βορειοελλαδίτες αγρότες που πρόσκεινται σε μεγάλο βαθμό σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίοι εκφράζονται μέσω του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε χθες στον Πλαταμώνα Πιερίας. Ταυτόχρονα, στον χορό εισέρχονται και οι Βοιωτοί που συνεδριάζουν αύριο στη Λιβαδειά για να αποφασίσουν αν και πότε θα στήσουν μπλόκα στο Κάστρο.

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει η δυναμική παλαιότερων ετών, το γεγονός ότι με μπλόκα απειλούν και αγρότες που πρόσκεινται σε άλλους πολιτικά χώρους (όχι μόνο στο ΚΚΕ) δικαιολογεί την ανησυχία της κυβέρνησης για την περίπτωση οι κινητοποιήσεις να λάβουν μαζικότερο χαρακτήρα.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι να ελαφρυνθεί το κόστος παραγωγής, να μειωθεί η υψηλή τιμή του πετρελαίου και να αντιμετωπισθεί το ράλι των τιμών των ζωοτροφών, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους διαβεβαιώνει ότι υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

Χθες, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση στον Πλαταμώνα, οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου αποφάσισαν να κατεβάσουν τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς όμως να τους κλείσουν (προς το παρόν τουλάχιστον), δηλώνοντας ότι η τελική τους απόφαση εξαρτάται από τις επαφές που πρόκειται να έχουν σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς (πρόκειται να συναντήσουν τους Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη), καθώς και με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Κατεβαίνουμε στον δρόμο σε ολόκληρη την Ελλάδα και παρατάσσουμε τρακτέρ και μηχανήματα σε όλους τους κόμβους, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχουν στην Αθήνα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου και σε περίπτωση αδιεξόδου οι κινητοποιήσεις θα είναι μαζικές», είπε αργά χθες στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Γκόντζιας, αγρότης από τον Νομό Δράμας που συμμετείχε στη συνάντηση στον Πλαταμώνα.

«Ηταν μια πρωτόγνωρη σε όγκο συνάντηση και, το κυριότερο, υπάρχει κλίμα ενότητας. Είμαστε αποφασισμένοι για κάθε μορφή διαμαρτυρίας, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», δήλωσε ο Γιάννης Παναγής, αγρότης από τις Σέρρες, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου.

Οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν αποφασίσει να κατεβάσουν από σήμερα τρακτέρ στο οδικό δίκτυο, ενώ προειδοποιούν για αποκλεισμούς λιμανιών, αεροδρομίων και τελωνείων στους μεθοριακούς σταθμούς. «Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ’ αόριστον. Θα είμαστε παντού: σε εθνικές οδούς, λιμάνια, αεροδρόμια, τελωνεία, βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αυθόρμητης κίνησης αγροτών του Νομού Ημαθίας Κώστας Λιλιόπουλος.

Και «κατά τόπους» αιτήματα

Τα αιτήματα των αγροτών έχουν και κάποιον τοπικό χαρακτήρα. Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, οι αγρότες ζητούν διαβεβαιώσεις να μην πάρουν μειωμένη συνδεδεμένη ενίσχυση εξαιτίας των ζημιών στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι. Στην Ημαθία, το αίτημά τους είναι να πληρωθούν από τις βιομηχανίες όπου έχουν παραδώσει εδώ και μήνες τα ροδάκινά τους.