Μπορούν τα ελληνικά νησιά να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα κύματα της θάλασσας; Είναι εφικτό απαντούν έλληνες επιστήμονες. «Οι κυματοθραύστες στα λιμάνια των νησιών δέχονται παθητικά την ενέργεια των κυμάτων. Είναι ογκόλιθοι ή κομμάτια σκυροδέματος που σπάζουν τα κύματα σε μικρότερα και προστατεύουν τα αγκυροβολημένα σκάφη. Αυτή η θραύση των κυμάτων, όμως, είναι εκμεταλλεύσιμη» περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο μηχανολόγος – μηχανικός Βασίλης Κουμπάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας. «Οδηγός» για την παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι για τους ειδικούς το πρόγραμμα Pelamis (από το αρχαιοελληνικό πηλαμύς, κοινώς παλαμίδα), που υλοποιείται ανοικτά της Πορτογαλίας από τη σκωτσέζικη εταιρεία Ocean Power Delivery. Πρόκειται για τρία μεταλλικά σπονδυλωτά «φίδια», καθένα από τα οποία έχει μήκος 170 μέτρα και διαθέτει τρεις γεννήτριες 250 κιλοβάτ. Οι σπονδυλωτές κατασκευές αντλούν την ενέργεια των κυμάτων και μεταφέρουν την πίεση σε λάδι, το οποίο περιστρέφει τη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.  

Οι γεννήτριες παράγουν 2.250 κιλοβάτ, ενέργεια ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων. Το πείραμα κόστισε 8 εκατ. ευρώ, όμως δεν έχει καταστεί λειτουργικό μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι υπέρογκο, ενώ ο χρόνος απόσβεσης είναι επίσης ασύμφορος.

Η ελληνική πρόταση. Η πρόταση του κ. Κουμπάκη είναι η κατασκευή ενεργειακών κυματοθραυστών στα λιμάνια των νησιών μας που μοιάζει απλή: Ειδικοί, ενεργειακοί, κυματοθραύστες θα δεσμεύουν την ενέργεια των κυμάτων, θα τη μετατρέπουν σε μηχανική ενέργεια, ώστε να θέτουν σε κίνηση τον στρόβιλο γεννήτριας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Καθαρή, αδιάκοπη παραγωγή ενέργειας» σημειώνει ο κ. Κουμπάκης, ο οποίος έχει πιστοποιήσει τη μηχανική πατέντα και θα την παρουσιάσει σε σημερινό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο οργανώνει το σώμα ομότιμων καθηγητών ΑΕΙ Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και έχει θέμα τις ελληνικές ευρεσιτεχνίες και εφευρέσεις.

Δεν είναι ο πρώτος επιστήμονας στη χώρα μας που μελετά την παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα. Ηδη από τη δεκαετία του ’70 συνάδελφοί του μηχανικοί έχουν καταγράψει τη δυναμική και το ύψος των θαλάσσιων κυμάτων, αρχικά στο Ιόνιο Πέλαγος και μετέπειτα στο Αιγαίο. Οπως έχει διαπιστωθεί στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου τα πιο δυναμικά κύματα γεννιούνται στο Αιγαίο και ειδικότερα στη νοητή θαλάσσια γραμμή που ξεκινά από τα Στενά των Δαρδανελίων και καταλήγει ανατολικά της Αττικής, πιθανόν εξαιτίας της κίνησης αέριων μαζών στην ίδια κατεύθυνση.

«Ακολουθώντας αυτή τη νοητή γραμμή, διαπιστώνουμε ότι στις ανατολικές ακτές της Λήμνου και τις δυτικές της Λέσβου, καθώς και σε νησιά, όπως η Κύθνος και τα Κύθηρα, καταγράφονται κύματα με ενέργεια έως και 10 κιλοβάτ ανά μέτρο κύματος κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, ενέργεια που είναι εκμεταλλεύσιμη» περιγράφει ο κ. Κουμπάκης. Ο ενεργειακός κυματοθραύστης, τον οποίο σχεδίασε, θα είναι πλωτός.