…ενός Ισραήλ που θα στέκει ισχυρό πίσω από το Δυτικό Τείχος, κατέβηκε στις εκλογές o Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ομως βγήκε από αυτές αποδυναμωμένος, σχεδόν ταπεινωμένος. Ο ισραηλινός λαός τού πρόσφερε το μοναδικό πράγμα που δεν περίμενε ότι θα έβγαινε από τις κάλπες: μια δίκαιη τιμωρία. Αλλά ο κύριος υπεύθυνος είναι ο ίδιος καθώς διεξήγαγε μια αξιοθρήνητη εκλογική εκστρατεία, η οποία σημαδεύτηκε από την απόφασή του να συνενώσει το Λικούντ με το κόμμα του δεξιού πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας προβλημάτων με τη δικαιοσύνη. Ο Μπίμπι, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, προσπάθησε να αλλάξει την ήδη προδιαγεγραμμένη μοίρα του. Αλλά δεν είχε ιδέες. Το αποτέλεσμα ήταν κοινωνική αναταραχή και διπλωματική παρέκκλιση.

Το τίμημα…

… για την επιβίωσή του ως Πρωθυπουργού της χώρας θα είναι σίγουρα η απομάκρυνσή του από τη Δεξιά και η απόπειρα σχηματισμού ενός κεντρώου συνασπισμού. Το Ισραήλ που αναδύθηκε από τις κάλπες δεν είναι το δεξιόστροφο, υπέρ της προσάρτησης αλλότριων εδαφών, και φανατικά θρησκευόμενο έθνος, όπως είχε καθιερωθεί να παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Το εβραϊκό κράτος όχι μόνο δεν κινήθηκε προς τα Δεξιά αλλά προσέγγισε το Κέντρο. Εχοντας κουραστεί από την παλιά φρουρά, οι Ισραηλινοί αγκάλιασαν νέα πολιτικά κόμματα. Αυτοί οι Ισραηλινοί πλέον δεν ανέχονται τους υπερορθόδοξους Εβραίους –οι οποίοι δεν υπηρετούν στον Στρατό αλλά επωφελούνται από το κράτος πρόνοιας –και βλέπουν θετικά τη λύση των δύο κρατών ως τρόπο για την επίτευξη της ειρήνης με τους Παλαιστινίους.

Ο πρωταγωνιστής…

… των εκλογών ήταν ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο ευπαρουσίαστος πρώην τηλεπαρουσιαστής του οποίου το κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) αναδείχτηκε δεύτερο, μόλις έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του. Η εκλογική του εκστρατεία που ήταν εστιασμένη στην οικονομία και στην κατάργηση των προνομίων των υπερορθόδοξων Εβραίων προσείλκυσε την κοσμική μεσαία τάξη. Το Εργατικό Κόμμα, με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Σέλι Γιακίμοβιτς, κατάφερε να ανακάμψει δίνοντας έμφαση στα ίδια θέματα. Οσον αφορά τον πολυσυζητημένο θρησκευτικο-εθνικιστή αριβίστα Ναφτάλι Μπένετ, οι προσδοκίες του δεν πραγματοποιήθηκαν. Είχε ορκιστεί «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στη γη του Ισραήλ». Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμά του είχε ως αποτέλεσμα να υπολείπεται αρκετές έδρες του κόμματος του Λαπίντ.

Ο Πρωθυπουργός…

… του Ισραήλ ανακοίνωσε στη σελίδα του στο facebook ότι πιστεύει πως οι Ισραηλινοί επιθυμούν «να παραμείνω στη θέση μου ως Πρωθυπουργός» και να «σχηματίσω έναν συνασπισμό όσο το δυνατόν ευρύτερο». Το δεύτερο συμπέρασμα είναι σωστό. Το πρώτο απλώς δεν είναι πειστικό καθώς η συμμαχία του Νετανιάχου έχασε περισσότερες από το ένα τέταρτο των 42 εδρών που κατείχε πριν από τις εκλογές και περιορίστηκε σε μόλις 31 έδρες από τις 120 που έχει η Κνεσέτ. Ενα ορθότερο συμπέρασμα ίσως να ήταν το εξής: «Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν, προς το παρόν, να σκεφτούν μια εναλλακτική σ’ εμένα λύση αλλά θέλουν μια νέα κατεύθυνση».