Ο κλήρος έπεσε στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Αυτός ακούγεται ότι θα είναι ο πρόεδρος της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ. Είναι όμως βέβαιο ότι οι σταρ θα είναι άλλοι. Διαβάστε μόνο τη μαρκίζα. Τα ονόματα των βουλευτών που τα κόμματα επέλεξαν για την Επιτροπή μιλούν – ή μάλλον φωνάζουν – από μόνα τους: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αδωνις Γεωργιάδης, Ηλίας Κασιδιάρης και Βασίλης Καπερνάρος.

Προτού ο Μαρκογιαννάκης μάθει για το εν λόγω κουαρτέτο δήλωνε στα ερτζιανά με αυτοπεποίθηση: «Εχουν σκοπό να κάνουν την Επιτροπή πεδίο πάλης; Ρινγκ; Εδώ πάμε να δουλέψουμε. Εχω αποδείξει ότι εφαρμόζω τον κανονισμό και θα τον εφαρμόσω κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω τα μόνα σχόλια που θα ακούγονται να είναι ποιος έβρισε ποιον ή ποιος φώναζε περισσότερο».

ΚΑΚΟ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ. Μάλλον ο πρόεδρος είχε κακό προαίσθημα. Οι βουλευτές μοιάζουν να έχουν επιλεγεί ως dream team των τηλεοπτικών πάνελ. Εχουν ο καθένας στο ενεργητικό του πολλές ώρες τηλεοπτικής πτήσης και έχουν διαπρέψει σε παραθυρομαχίες. Ειδική κατηγορία από μόνος του είναι ο χρυσαυγίτης που όταν κουράζεται από τα λόγια δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εκφραστεί μπουγελώνοντας ή γρονθοκοπώντας.

Για το στυλ του νέου κοινοβουλευτικού Κολοσσαίου, η προϋπηρεσία των μονομάχων προοιωνίζεται μια Προανακριτική-υπερπαραγωγή. Πρώτα η ασυγκράτητη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κανείς δεν στάθηκε μέχρι σήμερα ικανός να αναχαιτίσει τον ρητορικό της οίστρο. Εχει επιπλήξει μέχρι και τον Γιάννη Δραγασάκη όταν, από τη θέση του προεδρεύοντος στην Ολομέλεια της Βουλής, διέπραξε την απερισκεψία να της επισημάνει ότι ο χρόνος της τελείωσε. «Σας παρακαλώ, μη μου καταστρέφετε την ομιλία», του απάντησε.

Ο ρους του κωνσταντοπούλειου λόγου έχει κατατροπώσει όλα τα χρονόμετρα. Εχει κατορθώσει να επικρατήσει ακόμη και του μπαρουτοκαπνισμένου στα πάνελ των τηλετσαμπουκάδων Αδωνη Γεωργιάδη. Συνέβη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο Αδωνις αγόρευε, ως συνήθως κατά ριπάς, από το βήμα της Βουλής. Από κάτω ακουγόταν αδιάκοπα η φωνή της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ. Και, ναι, κατάφερε στο τέλος να τον αποσυντονίσει! Αυτόν, που μπορούσε να περάσει μερόνυχτα μονολογώντας στον αέρα του Τηλεάστυ, τον έκανε να χάσει τα λόγια του! Ηττημένος, ο Αδωνις έστρεψε προς το προεδρείο ζητώντας βοήθεια: «Δεν μπορώ με την κυρία Κωνσταντοπούλου, κύριε πρόεδρε, να μιλάει. Δεν μπορώ. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ», είπε με απόγνωση. Και σήκωσε τα χέρια ψηλά.

Στην ίδια συνεδρίαση είχε εκτυλιχθεί και η πρώτη μονομαχία μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και του Αδωνη. Οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να κράξουν με τη γνωστή διακριτικότητά τους τον βουλευτή της ΝΔ για το Rolex του των 7.000 ευρώ. Αυτή τη φορά, όμως, ο Αδωνις είναι ετοιμοπόλεμος. Τις επόμενες κιόλας ημέρες απαντά με τον ίδιο τρόπο. Ενθυμούμενος το δαχτυλίδι που φορούσε η  Ελένη Ζαρούλια την ημέρα της ορκωμοσίας, θα διερωτηθεί, «το ωραίο κατάστημα Very Gavello σε πόσο λαϊκές γειτονιές υπάρχει;», και θα σπεύσει να ενημερώσει το φιλοθεάμον κοινό πως υπάρχουν δύο μπουτίκ, σε Μύκονο και Κολωνάκι. Δεν μένει όμως εκεί.

Η «ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑΚΗ». Γεωργιάδης, άλλωστε, ξέρει πότε πρέπει να αφήσει την αρχαία και να επιστρατεύσει την πεζοδρομιακή. Ξέρει πώς και πότε θα εκσφενδονίσει μια ατάκα που θα παίζει μετά στα social media και στα δελτία ειδήσεων. Θα στοχεύσει, θα οπλίσει και από τη συχνότητα του Βήμα FM θα πυροβολήσει: «Ασε μας τώρα με τον Κασιδιάρη που του πλένει τα σώβρακα η μαμά του. Αυτά είναι κάτι παιδάκια που ζούσανε με το χαρτζιλίκι του μπαμπά και ξαφνικά τους έδωσαν ρόλο. Εγώ δουλεύω από τα 19 μου».

Για την ιστορία, ο μάτσο εκπρόσωπος Τύπου της ΧΑ είχε μοιραστεί αυτές τις λεπτομέρειες της ιδιωτικής του ζωής με το πανελλήνιο στην έγκριτη εκπομπή «Μεσημεριανή Μελέτη». «Είναι δική μου επιλογή να μένω με τους γονείς μου. Επειδή είναι πολύ βαρύ το προσωπικό μου πρόγραμμα, δεν μπορώ να ικανοποιήσω βασικές μου ανάγκες, δηλαδή να μαγειρέψω για μένα ή να βάλω ένα πλυντήριο», είχε πει.

Ο Ανεξάρτητος Ελληνας Βασίλης Καπερνάρος, πάλι, έχει δηλώσει από τηλεπαράθυρο πως δεν θα πέσει στο επίπεδο του Γεωργιάδη. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα θα πει με τη δέουσα σοβαρότητα, «ο κ. Γεωργιάδης έχει αποδείξει ότι το σκυλί γαβγίζει εκεί που τρώει». Και στη συνέχεια θα εκθέσει το ακλόνητο πολιτικό επιχείρημα: «Ο Σαμαράς είναι Χατζηαβάτης αν ο Καμμένος είναι Καραγκιόζης».

Το θέατρο σκιών που επικαλείται ο Καπερνάρος ωχριά ως θέαμα μπροστά στη δράση που μπορούν να προσφέρουν τα ταλέντα της Προανακριτικής. Δεν έχει σημασία τι θα πουν. Αλλωστε, συνήθως μλούν ο ένας πάνω στον άλλο. Σημασία έχει να μεταδίδει τις επιδόσεις τους το Κανάλι της Βουλής. Οποιος αντέχει, ας προμηθευτεί ποπ κορν. Το σόου αρχίζει.