Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό και με την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ θα διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα επιτρέψει στις τράπεζες, με ενισχυμένη πλέον την κεφαλαιακή τους βάση, να ανοίξουν ξανά τις γραμμές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από την παρέμβαση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Γιώργου Ζαννιά στη χθεσινή κοινή εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του ΙΟΒΕ με θέμα «Κτίζοντας τη Νέα Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Στο θέμα του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος τόνισε ότι στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να συναφθούν συμφωνίες κυρίων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, έτσι ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να φέρει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα τόνισε ότι από την πλευρά της Ομάδας γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν οι κοινοτικοί πόροι που θα διοχετευθούν μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο γερμανός κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο έργο της Ομάδας Δράσης και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει το έδαφος για μια νέα αρχή.

Πάντως επιχειρηματίες που συμμετείχαν στα πάνελ της ημερίδας δεν έκρυψαν την αγωνία τους για τα την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ενώ επισημάνθηκε ότι ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή το Δημόσιο τούς χρωστάει χρήματα (επιστροφές ΦΠΑ εξαγωγών) και παράλληλα οι τράπεζες είναι σφικτές σε αναχρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων.

«Για να μην απαιτηθούν νέα επώδυνα οριζόντια μέτρα, η οικονομία μας πρέπει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%-3,5% τον χρόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Ο Δημήτρης Μαύρος, στέλεχος της ΕΕΔΕ, είπε ότι σε μερικά χρόνια θα μιλάμε για το θαύμα της Ελλάδας.

Ο Κων. Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΔΕ, τόνισε στην ομιλία του ότι η γραφειοκρατία δεν πατάσσεται με 175.000 νομοθετήματα που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.