Ασφαλώς όλοι θυμόμαστε την κυβέρνηση Παπαδήμου, την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» όπως την ονόμαζαν οι πολιτικοί αρχηγοί, που θα οδηγούσε στη συμφωνία για το κούρεμα των ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ασφαλώς όλοι θυμόμαστε τι έλεγαν τότε οι αρχηγοί καθησυχάζοντας τους μικροομολογιούχους, τους περίπου 2.000 κατ’ ουσίαν καταθέτες, που έχασαν τα λεφτά τους από το πρώτο κούρεμα, το γνωστό PSI του περασμένου Μαρτίου.

Διαβεβαίωναν ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να περιοριστούν οι απώλειες κατά τη λήξη των ομολόγων ή ότι θα υπάρξουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τη ζημιά τους.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συνέβη.

Και χρειάστηκε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να αποκαλύψει ότι «άλλο τι έλεγαν οι πολιτικοί και μάλιστα προεκλογικά και άλλη η πραγματικότητα» για ένα τόσο σοβαρό θέμα που υπονομεύει κάθε έννοια αξιοπιστίας του κράτους και θα υπονομεύσει στο μέλλον τις προσπάθειες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας για το αν θα υπάρξει ρύθμιση για τους μικροομολογιούχους, με αφορμή το νέο «εθελοντικό κούρεμα», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή:

«Εγώ ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Υπουργός Οικονομικών είμαι τώρα εγώ. Είναι νομικά περίπλοκο το θέμα, διότι αν κάνεις κάτι για μια κατηγορία που έχει θιγεί, θα πρέπει να κάνεις και για την άλλη. Αυτό δεν είναι απλό. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει να κοιτάξουμε με ρεαλισμό τι μπορούμε να κάνουμε».

Αυτή την αλήθεια τη γνώριζαν όλοι και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί που είχαν ενημερωθεί από τους νομικούς συμβούλους για το αδιέξοδο, από την ημέρα που έβαζαν τις υπογραφές τους στο δεύτερο Μνημόνιο και τους όρους της δανειακής σύμβασης του περασμένου Μαρτίου.

Με λίγα λόγια, τελείωσαν τα ψέματα, τα λεφτά χάθηκαν…