Τι οδηγεί έναν άνδρα στον πλαστικό χειρουργό;

Ολο και περισσότεροι άνδρες αναζητούν άμεσες λύσεις για να νικήσουν τον χρόνο, φτάνοντας ακόμη και στο νυστέρι. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Συλλόγου Πλαστικών Χειρουργών, το 10% του συνόλου των επεμβάσεων αφορά τους άνδρες ενώ παρατηρείται αύξηση της χρήσης τους ανά έτος.

Τι κάνει άραγε έναν άνδρα να καταλήξει στον πλαστικό χειρουργό; Είναι μια φυσιολογική ή μια νοσηρή ανάγκη; Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η λύση αυτή για την προσωπικότητα και την ψυχική του ισορροπία;

Πιθανοί λόγοι που οδηγούν έναν άνδρα στη λύση αυτή μπορεί να είναι:

*Η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

*Ο φόβος της απόρριψης.

*Ενας αναποτελεσματικός και δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης όπου «αυτό που είμαι» ταυτίζεται μέσα του με «αυτό που φαίνομαι».

*Μια παρορμητική ανάγκη για αλλαγή και για μια άμεση ψυχική εκφόρτιση.

*Ψυχιατρικές διαταραχές που αλλοιώνουν τη λογική διεργασία της σκέψης και την εικόνα του σώματος (π.χ. φαντασιακή σωματοδυσμορφία, ψυχογενής ανορεξία).

*Τραυματισμοί και χρόνιες δυσμορφίες.

*Η δυσαρμονία με τον εαυτό του, ανεξάρτητα από το πόσο όμορφος είναι ένας άνδρας. Μπορεί «απλά» να μην αντέχει την εικόνα του εαυτού του.

*Οι πολιτισμικές πιέσεις ως προς τη σημασία της εξωτερικής εμφάνισης πλέον αυξάνουν την ενασχόλησή ενός άνδρα με την εξωτερική του εμφάνιση.

Ποιες ψυχολογικές συνέπειες καραδοκούν;

Η πλαστική χειρουργική δεν κατευνάζει πάντα τις βαθύτερες ανησυχίες ενός άνδρα. Η νοσηρή δυσαρέσκεια με τον εαυτό του δύναται να τον οδηγήσει στην αναζήτηση αλλεπάλληλων επεμβάσεων με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο απόγνωσης.

Οι εμμονές και οι ανησυχίες διογκώνονται ενώ η εστία του άγχους μετατοπίζεται σε άλλα «ελαττωματικά» σημεία του σώματος. Τα ποσοστά της κατάθλιψης είναι αυξημένα στους άνδρες που κάνουν πολλές πλαστικές επεμβάσεις.

Η σύγχυση στην ταυτότητα («ποιος είμαι;») είναι μια πιθανή παρενέργεια, όπως και η ενίσχυση της εμμονής και της ψυχαναγκαστικής ενασχόλησης με την εξωτερική εμφάνιση.

Εδώ ο ηθικός ρόλος των γιατρών είναι κεντρικός στην απόφαση να προβούν ή όχι στο αίτημα του πελάτη τους. Οι βασικές γνώσεις ψυχολογίας είναι απαραίτητες, όπως και η αναγκαιότητα συνεργασίας με ψυχίατρο για διαγνωστικούς λόγους, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση αν η ανάγκη του άνδρα είναι πραγματική ή αποτέλεσμα άλλων βαθύτερων προβλημάτων.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (PhD), myrsi@hol.gr