… Φοριέζ ξυπνά νωρίς κάθε πρωί και ψάχνει στον υπολογιστή της για καμιά δουλειά. Τηλεφωνεί σε φίλους της από το πανεπιστήμιο και κάνει επαφές. Πηγαίνει κάθε εβδομάδα στο γραφείο ευρέσεως εργασίας, χωρίς να διατηρεί ιδιαίτερες ελπίδες. Εχει συναντηθεί από τον περασμένο Μάιο με δέκα υποψήφιους εργοδότες και έχει στείλει 200 βιογραφικά. Η Ζιστίν δεν είναι φτωχή ή άτομο χαμηλής μόρφωσης: έχει μεταπτυχιακό στη διαχείριση υγειονομικών θεμάτων. Υστερα από μαθητεία δύο ετών όμως, ζει με κρατικά επιδόματα, κάνοντας μπέιμπι σίτινγκ ή δουλεύοντας σε μπαρ. Προσέχει ένα σκυλί έναντι 5 ευρώ την ημέρα. Και στον ελεύθερο χρόνο της ζωγραφίζει για να μην τρελαθεί. «Δεν αισθάνομαι καλά όταν είμαι σπίτι» λέει η 23χρονη Γαλλίδα.

Η κοπέλα…

… αυτή ανήκει σε μια «περιπλανώμενη γενιά», οι τύχες της οποίας χειροτέρεψαν με την οικονομική κρίση. Η περίπτωσή της απεικονίζει την αποτυχία του συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να εντάξει νέους ανθρώπους στην αγορά εργασίας καθώς είναι δύσκολο και ακριβό για τις επιχειρήσεις είτε να προσλάβουν ανθρώπους πλήρους απασχόλησης είτε να κάνουν απολύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει προκύψει ένας νέος και αυξανόμενος τομέας μορφωμένων ανέργων, η αδυναμία των οποίων να βρουν δουλειά πλήττει το φορολογικό σύστημα, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και την αγορά ακινήτων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτούς, αλλά αν προστεθούν στον μεγάλο αριθμό νεαρών ανέργων που δεν έχουν πλούσια εκπαίδευση ή μαθητεία δίνουν την αίσθηση ότι η Γαλλία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν μια ολόκληρη γενιά.

Η 25χρονη…

… Λουίζ Σαρλέ έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο μάνατζμεντ. Εργάστηκε δύο χρόνια στην εταιρεία ρούχων Kiabi αλλά δεν της προσέφεραν μόνιμη απασχόληση. Δούλεψε επίσης τρεις μήνες σε ένα ξενοδοχείο της Λίλλης. Μένει με τον άνεργο φίλο της σε ένα μικρό διαμέρισμα. Οπως λέει, με την κρίση οι επιχειρήσεις έχουν γίνει δύο φορές πιο απρόθυμες να κάνουν προσλήψεις απ’ ό,τι μέχρι τώρα. «Η γενιά των γονέων μας είχε ισόβια απασχόληση» σημειώνει. «Τώρα πρέπει συνεχώς να αλλάζουμε δουλειές, να αλλάζουμε εταιρείες, να αλλάζουμε περιοχές».

Η ανεργία…

… μεταξύ των νέων 15 ώς 24 ετών έχει εκτοξευθεί στα ύψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση: πάνω από 50% στην Ελλάδα και την Ισπανία, 36% στην Ιταλία, 22% στη Γαλλία. Αυτά τα ποσοστά όμως αφορούν όσους ψάχνουν για δουλειά. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, εκείνων που «δεν δουλεύουν, δεν σπουδάζουν, δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα μαθητείας», των ΝΕΕΤ, όπως τους αποκαλεί ο ΟΟΣΑ. Κάπου 14 εκατ. νεαροί Ευρωπαίοι δεν δουλεύουν και δεν αναζητούν οποιαδήποτε εργασία. Το ετήσιο κόστος τους υπολογίζεται σε 153 δισ. ευρώ. Στην Ισπανία, το 23,7% των νέων ηλικίας 15 ώς 29 ετών έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια. Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό είναι 16,7%, στην Ιταλία είναι 20,5%. Και το 42% των νέων που δουλεύουν απασχολείται σε θέσεις μερικής εργασίας (έναντι 33% που ήταν πριν από μία δεκαετία).