Μετά τη λαίλαπα των τελευταίων τριών ετών η οποία έπληξε –πριν και πάνω απ’ όλους –τους εργαζομένους, είναι η πρώτη φορά που, έστω και δειλά, ανοίγει η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας.

Οπως είπε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, το ποσοστό της ανεργίας θα ξεπεράσει το 26% τον επόμενο χρόνο ενώ στους νέους θα σκαρφαλώσει στο 50%-55%.

Μέσα σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα, λοιπόν, έχει αρχίσει ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων έως 29 ετών που πλήττονται ιδιαίτερα από την κοινωνικοοικονομική κρίση.

Για πρώτη ίσως φορά η ΓΣΕΕ, που προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις αλλεπάλληλες ήττες του συνδικαλιστικού κινήματος, τοποθετείται θετικά επί του σχεδίου Δράσης για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων, αλλά επισημαίνει εύστοχα τις εξής παγίδες:

– Οι προτεινόμενες αμοιβές στα προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας, οι Επιταγές Εισόδου, όπως θα λέγονται, είναι χαμηλότερες ακόμη και από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

– Οι νέοι δεν θα καλύπτονται ασφαλιστικά, ούτε για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη ούτε για τη σύνταξη.

– Το γενικό ωράριο εργασίας δεν θα ισχύει γι’ αυτούς αλλά θα καθορίζεται, στους περισσότερους κλάδους, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη.

Δικαίως, λοιπόν, η ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη και απόλυτη αντίθεσή της σε αυτές τις προτάσεις που, αν εφαρμοστούν, όχι μόνο «νομιμοποιούν» την ανασφάλιστη απασχόληση και τη μαύρη εργασία, αλλά και επιφυλάσσουν για τους νέους –που είναι το μέλλον κάθε κοινωνίας –συνθήκες εργασίας που ντρεπόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε…