Το Καζαχστάν γιορτάζει αύριο την «Ημέρα του Πρώτου Προέδρου», μια νέα εθνική γιορτή προς τιμήν του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Θα γιορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου, αφού την ημέρα αυτή του 1991 ο μοναδικός υποψήφιος Ναζαρμπάγεφ εξελέγη Πρόεδρος του Καζαχστάν με 98,7% των ψήφων, μερικές εβδομάδες πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Την προσωπολατρία που καλλιεργείται χωρίς προσχήματα σ’ αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα της Κεντρικής Ασίας έρχονται να ενισχύσουν όχι μία, αλλά τρεις κινηματογραφικές ταινίες για τον «ελμπασί», τον αρχηγό του έθνους.

Η τριλογία με τίτλο «Το δρομολόγιο ενός ηγέτη» αφηγείται μυθιστορηματικά την ιστορία του Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος άρχισε την καριέρα του ως εργάτης μεταλλουργίας, προτού ανέβει στην ιεραρχία του τότε σοβιετικού Καζαχστάν και γίνει το 1989 πρώτος γραμματέας του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ηδη από το πρώτο μέρος της, που προβλήθηκε στις αίθουσες το 2011 με τίτλο «Ο ουρανός της παιδικής ηλικίας μου», ο θεατής έχει αντιληφθεί πως η μοίρα είχε ορίσει να γίνει ο Ναζαρμπάγεφ πρόεδρος. Στη σκηνή του μαιευτηρίου, οι μαίες στέκονται εκστασιασμένες μπροστά στο νεογέννητο και λένε πως το πεπρωμένο του είναι σπουδαίο. Επόμενες σκηνές δείχνουν το παιδί, χρόνια αργότερα, να παίζει με πέτρες και να κατασκευάζει μια πόλη, η οποία είναι φανερό πως αποτελεί ένα πρόπλασμα της μελλοντικής πρωτεύουσας Αστανά. Και για να γίνει ακόμη πιο φανερό, το παιδί τοποθετεί πάνω στις κατασκευές του ένα λουλούδι που μοιάζει πολύ με τον Μπαϊτερέκ, τον πύργο παρατήρησης της Αστανά, σύμβολο αυτής της πόλης που έγινε πρωτεύουσα το 1997 επειδή το ήθελε ο Ναζαρμπάγεφ, στη δόξα του οποίου είναι αφιερωμένο σήμερα ένα μουσείο.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας θα αρχίσει να προβάλλεται στις 6 Ιουλίου 2013, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Προέδρου. Η ταινία θα επικεντρώνει στην εφηβεία του Προέδρου ως μεταλλουργού στο Τεμιρτάου, πόλη του Ανατολικού Καζαχστάν, όπου γίνονται τα γυρίσματα σε σκηνοθεσία του Ρούστεμ Αμντράσοφ, που είχε σκηνοθετήσει και το πρώτο μέρος. Εχει γίνει γνωστό πως σε μια σκηνή εμφανίζεται μια αμερικανίδα δημοσιογράφος που αμφιβάλλει ότι ο έφηβος που έχει μπροστά της είναι ένας απλός μεταλλουργός και, για να την πείσει, ο νεαρός Ναζαρμπάγεφ της δείχνει τα γεμάτα κάλους χέρια του… Το τρίτο μέρος της τριλογίας αναμένεται σε δύο χρόνια.

Ο 72χρονος «ελμπασί» Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος επανεξελέγη το 2011 με πάνω από 95% των ψήφων, λέει πως ο ίδιος δεν ήθελε, όμως οι υπήκοοί του επέμεναν να του απονείμουν τον τίτλο του «ελμπασί», ο οποίος του εξασφαλίζει ισόβιες εξουσίες και αμνηστία… Ενόψει της αυριανής γιορτής, οι μαθητές της χώρας κλήθηκαν να γράψουν έκθεση με τίτλο «Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ –Πρώτος Πρόεδρος». Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η προσωπολατρία έχει πλέον ενσωματωθεί στο Σύνταγμα και έχει αποκτήσει νομική βάση.