Ετοιμος να επιστρέψει μια ημέρα στο Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στο Ιντερνετ, οι Ρώσοι αντιμετώπισαν με ειρωνεία τη δήλωσή του. Διότι ο 47χρονος Μεντβέντεφ πληρώνει τώρα το στρατηγικό σφάλμα που διέπραξε όταν αποδέχθηκε πριν από έναν χρόνο να ανταλλάξει θέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δημοφιλής ως πρόεδρος του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού την περίοδο 2008-2012, είναι σήμερα χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και φημολογείται πως μπορεί να μην παραμείνει για πολύ επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Τι θα ήταν αυτή η μετριότητα χωρίς τον Πούτιν;» αναρωτήθηκε ο Αγκνοστίκ στον ιστότοπο του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας. Μερικοί ακροατές είπαν πως πιστεύουν πως οι δυο τους έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους και πάλι να ανταλλάξουν θέσεις το 2024, όταν ο Πούτιν θα έχει ολοκληρώσει τις δύο προεδρικές θητείες του. Αλλοι ανέφεραν πως η δήλωση του Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει πως ο Πούτιν αντιμετωπίζει πράγματι προβλήματα υγείας. Αλλοι είπαν πως «μεταξύ δύο κακών, ας επιλέξουμε το μικρότερο» –δηλαδή τον Μεντβέντεφ αντί του Πούτιν.

Αναλυτές και δημοσιογράφοι αναφέρουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να παραιτηθεί όχι μόνο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά ολόκληρη η διόλου δημοφιλής κυβέρνησή του. Η δημοτικότητα του ίδιου του Μεντβέντεφ, ο οποίος όταν ήταν πρόεδρος πλησίαζε αυτή του Πούτιν, είναι σήμερα δύο φορές μικρότερη. Και αυξάνεται η επιρροή αντιπάλων του, όπως του Ιγκόρ Σέτσιν, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και του Σεργκέι Ιβανόφ, προσωπάρχη του Κρεμλίνου. Είναι άλλωστε δύσκολο στη Ρωσία να δημιουργήσεις πολιτικό κεφάλαιο από τη θέση του Πρωθυπουργού. Στο ρωσικό σύστημα, η κυβέρνηση είναι εργαλείο του Προέδρου. Και ο Πούτιν, για να εκλεγεί Πρόεδρος, έδωσε γενναιόδωρες υποσχέσεις που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να υλοποιήσει. Η «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» γράφει πως σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο επισημάνθηκε πως είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας που είχε υποσχεθεί ο Πούτιν, αν είναι να παραμείνει η χώρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «στρατηγικό λάθος» και «κίνηση απελπισίας» για έναν φιλόδοξο πολιτικό, ο οποίος είχε μάλιστα για σύνθημα τον «εκσυγχρονισμό» όσο ήταν πρόεδρος, να δεχθεί να γίνει Πρωθυπουργός μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο. Ουδέποτε είχε «λευκή επιταγή», δυσκολεύτηκε μάλιστα να περιλάβει στην κυβέρνηση μερικούς δικούς του και να τους αναθέσει αρμοδιότητες, ενώ δεν έχει διατυπώσει καμία ιδεολογική θέση, ούτε άποψη, για το μέλλον. Ο Αλεξέι Κουντρίν, ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος κατέβηκε από το κυβερνητικό τρένο το φθινόπωρο του 2011, διατυπώνοντας τις δικές του απόψεις, εμφανίζεται πλέον ως αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα. Ο Μεντβέντεφ θα δυσκολευτεί αν επιχειρήσει να το κάνει. Το 25% που συγκεντρώνει σε θετικές γνώμες δεν αποτελεί βάση εκκίνησης για έναν πολιτικό με μέλλον αλλά αντανακλά την καθοδική δημοτικότητα ενός πολιτικού που δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί.