Οι αντιπρόσωποι 195 χωρών συνεδριάζουν από τη Δευτέρα και ώς τις 7 Δεκεμβρίου στην Ντόχα του Κατάρ για να σχεδιάσουν τι θα συμβεί μετά τον Δεκέμβριο, στα τέλη του οποίου λήγει η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Γιατί στην Ντόχα; Διότι είναι η πρωτεύουσα μιας χώρας που εκπέμπει κατά κεφαλήν τα περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Προς το παρόν πάντως, μόνον η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Ουκρανία, που ευθύνονται για το 14% των παγκόσμιων εκπομπών, δηλώνουν έτοιμες να υπογράψουν το Κιότο 2, που οι ανεπτυγμένες χώρες είχαν δεσμευθεί πέρυσι στο Ντέρμπαν ότι θα εκπονήσουν.

ΚΑΥΤΗ ΧΡΟΝΙΑ. Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ντόχα, υπογραμμίζεται πως η αλλαγή του κλίματος μπορεί πλέον να παρατηρηθεί διά γυμνού οφθαλμού. Οι πρώτοι δέκα μήνες του 2012 ήταν οι ένατοι πιο ζεστοί από τα μέσα του 19ου αιώνα που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Δεν κατέλαβαν υψηλότερη θέση διότι οι πρώτοι μήνες της χρονιάς ήταν δροσεροί εξαιτίας του φαινομένου Λα Νίνια στον Ειρηνικό. Κατά τους μήνες αυτούς, οι θερμοκρασίες έπεσαν ώς τους -50 βαθμούς στη Ρωσία. Ομως από τον Απρίλιο «η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των εδαφών και των ωκεανών συνέχισε να αυξάνεται τον έναν μήνα μετά τον άλλο», υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας. Πολλές περιφέρειες αντιμετώπισαν ακραία φαινόμενα ξηρασίας, πλημμυρών και καύσωνα. Ο αριθμός των κυκλώνων παγκοσμίως ήταν περίπου στα φυσιολογικά επίπεδα, όμως μερικοί, όπως η Σάντι που έπληξε την Καραϊβική και τις ΗΠΑ, ήταν ιδιαίτερα καταστροφικοί.

«Ο ανησυχητικός ρυθμός με τον οποίο έλειωσαν φέτος οι πάγοι της Αρκτικής υπογραμμίζει τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στους ωκεανούς και τη βιόσφαιρα της Γης», δήλωσε ο Μισέλ Ζαρό, επικεφαλής του WMO που έχει την έδρα του στη Γενεύη και στον οποίο συμμετέχουν 190 κράτη. Στην έκθεση του WMO αναφέρεται πως υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν κυρίως στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Ευρώπη, τη Δυτική και την Κεντρική Ρωσία και τη Βορειοδυτική Ασία. Καύσωνες έπληξαν μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και της Ευρώπης από τον Μάρτιο ώς τον Μάιο. Σε όλες τις ΗΠΑ καταρρίφθηκαν περίπου 15.000 ημερήσια ρεκόρ ζέστης. Ξηρασίες σημειώθηκαν επίσης σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και σε τμήματα της Ρωσίας, της Ευρώπης και της Κίνας.

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. Ανησυχία προκαλεί όμως και μια μελέτη για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης χθες στην Ντόχα. Η μελέτη αυτή συγκρίνει τις προβλέψεις του ΟΗΕ με αυτό που συνέβη πραγματικά σε μια περίοδο από την αρχή της δεκαετίας του 1990 ώς το 2011.

Η σύγκριση έδειξε πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ανάμεσα στις δύο χρονολογίες ήταν 3,2 χιλιοστά ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους, δηλαδή 60% μεγαλύτερη από τα 2 χιλιοστά ετησίως που προέβλεπε η Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Εξέλιξη του Κλίματος (GIEC). Οι επιστήμονες συνάγουν απ’ αυτό πως οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής για τα επόμενα χρόνια μπορεί επίσης να είναι ανακριβείς.

Στην τελευταία έκθεσή της, το 2007, η GIEC υπολόγιζε πως η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 18 ώς 59 εκατοστά στη διάρκεια του 21ου αιώνα, ένας υπολογισμός που δεν ελάμβανε υπόψη το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί το λειώσιμο των αιώνιων πάγων. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, η στάθμη αυξήθηκε κατά 17 εκατοστά.

Ο βασικός υπεύθυνος της μελέτης, ο Στέφαν Ράμστορφ του ινστιτούτου του Πότσνταμ για το κλίμα, προβλέπει με βάση τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πως η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει τον 21ο αιώνα κατά 50 εκατοστά ώς ένα μέτρο.

«Οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν αυτό που πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε εδώ και λίγο καιρό –ότι η Διακυβερνητική δεν ήταν καθόλου κινδυνολογική στις προβλέψεις της, κάθε άλλο», δήλωσε ο καθηγητής Μπράιαν Χόσκινς, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκράνθαμ για την κλιματική αλλαγή στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου.