Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε χθες με τον ιδιοκτήτη του γίγαντα της χαλυβουργίας ArcelorMittal, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει πως θα συζητούσαν την εθνικοποίηση ενός από τα εργοστάσιά του. Στο τέλος της συνάντησης, ο Ολάντ ζήτησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες ανάμεσα στο κράτος και στην επιχείρηση έως το τέλος της προθεσμίας για να βρεθεί κάποιος αγοραστής – δηλαδή την 1η Δεκεμβρίου. Το σημαντικό είναι, τόνισε ο Πρόεδρος, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Ο ινδικής καταγωγής ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal, ο Λακσμί Μιτάλ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έσπευσε χθες στο Παρίσι για να συζητήσει προσωπικά με τον Πρόεδρο το θέμα που έχει προκύψει με ένα εργοστάσιο της εταιρείας του στη Γαλλία. Εξαιτίας αυτού, ο σοσιαλιστής υπουργός Παραγωγικής Ανάκαμψης Αρνό Μοντεμπούρ θέλει να πετάξει έξω από τη χώρα τη μεγαλύτερη χαλυβουργική βιομηχανία στον κόσμο, την οποία κατηγορεί ότι λέει ψέματα στην κυβέρνηση. Επικροτείται μάλιστα από βουλευτές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

20.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που ο Πρόεδρος έκανε δεκτό τον βιομήχανο, γεγονός που αντανακλά τη σημασία του ομίλου του Μιτάλ. Απασχολεί στη Γαλλία 20.000 εργαζομένους σε περίπου 150 εργοστάσια και πέρυσι εισέπραξε από πωλήσεις των γαλλικών επιχειρήσεών του 4,6 δισ. ευρώ (περίπου το ένα έκτο των συνολικών εσόδων του σε όλο τον κόσμο). Η διένεξη αφορά τη χαλυβουργία της ArcelorMittal στη Φλοράνζ της Ανατολικής Γαλλίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε την 1η Οκτωβρίου πως θέλει να κλείσει δύο υψικαμίνους, οι οποίες δεν αποδίδουν όσο θα ήθελε. Απασχολούν όμως 600 ανθρώπους και τα συνδικάτα φοβούνται πως αν κλείσουν θα ακολουθήσουν και άλλες απώλειες θέσεων εργασίας στη χαλυβουργική βιομηχανία. Ετσι η ανακοίνωση της ArcelorMittal εξόργισε πολλούς στη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Αντιμέτωπη με απεργίες, η εταιρεία δέχθηκε να δώσει στην κυβέρνηση προθεσμία 60 ημερών για να βρει νέο ιδιοκτήτη για τις υψικαμίνους.

Η προθεσμία εκπνέει την 1η Δεκεμβρίου και το πρόβλημα είναι πως δύο επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση στη Φλοράνζ θέλουν να αγοράσουν το σύνολό της και όχι μόνο τις δύο υψικαμίνους. Ο Μιτάλ αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, λέγοντας πως το υπόλοιπο της εγκατάστασης είναι στρατηγικής σημασίας για τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη.

Ο Μοντεμπούρ, προετοιμάζοντας ενδεχομένως τη χθεσινή συνάντηση του Ολάντ με τον Μιτάλ, αύξησε την πίεση. Απείλησε τον ινδό δισεκατομμυριούχο ότι ολόκληρη η εγκατάσταση στη Φλοράνζ θα τεθεί «υπό προσωρινό δημόσιο έλεγχο», με άλλα λόγια θα εθνικοποιηθεί «προσωρινά». Πρόσθεσε μάλιστα, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Λες Εκό», πως «δεν θέλουμε πια τον Μιτάλ στη Γαλλία επειδή δεν σέβεται τη Γαλλία» και πως ο Μιτάλ έχει πει από το 2006 «επαίσχυντα ψέματα» για τα σχέδια του ομίλου και δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη γαλλική κυβέρνηση. «Το πρόβλημα με τις υψικαμίνους στη Φλοράνζ δεν είναι οι υψικάμινοι στη Φλοράνζ, είναι ο Μιτάλ», δήλωσε ο υπουργός.

Από πηγή προσκείμενη στον βιομήχανο έγινε γνωστό πως η ηγεσία του ομίλου έχει «σοκαριστεί πολύ» με τις δηλώσεις του Μοντεμπούρ. «Πρόκειται για πολύ βίαιες δηλώσεις εναντίον μιας εταιρείας που απασχολεί 20.000 ανθρώπους στη Γαλλία», υπογράμμισε η πηγή.

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανάκαμψης έχει μελετήσει όλα τα σενάρια για να είναι έτοιμο να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να λάβει ο Ολάντ μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση. Η «Λε Μοντ» έγραφε χθες πως είναι έτοιμο ακόμη και το νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεων της Mittal στη Φλοράνζ, εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα η ιδέα της προσωρινής εθνικοποίησης βρίσκει υποστηρικτές μεταξύ των πολιτικών, των δεξιών περιλαμβανομένων. Οι κεντροδεξιοί ηγέτες Ζαν-Λουί Μπορλό και Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσαν πως μάλλον υποστηρίζουν το σενάριο αυτό, όπως έκαναν και όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας του Μοζέλα, στην οποία ανήκει η Φλοράνζ – ανάμεσά τους και μια βουλευτής της αντιπολιτευόμενης κεντροδεξιάς Ενωσης για Ενα Λαϊκό Κίνημα (UMP). Το εθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε πως υποστηρίζει την εθνικοποίηση της χαλυβουργικής εγκατάστασης για το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Οι υπεύθυνοι του UMP παρέμειναν πάντως σιωπηλοί στην υπόθεση αυτή, προφανώς προσηλωμένοι στην ατέλειωτη εσωκομματική μάχη μεταξύ των Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Φρανσουά Κοπέ. Μόνον ο Ανρί Γκενό, βουλευτής του UMP και πρώην ειδικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε χθες πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης έχει «άδικο που χρησιμοποιεί την πολεμική», όμως «κατά βάθος έχει δίκιο» όσον αφορά την πρόταση του για εθνικοποίηση. Ο Γκενό, ο οποίος είχε παρακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο τις διαπραγματεύσεις με την ArcelorMittal σχετικά με τη χαλυβουργική εγκατάσταση στην Γκαντράνζ, επίσης στην περιφέρεια του Μοζέλα, το χυτήριο της οποίας έκλεισε τον Μάρτιο του 2009, το παραδέχεται: «Πρέπει να αναρωτηθούμε αν είχαμε δίκιο που δείξαμε εμπιστοσύνη στον Μιτάλ».