… πριν την έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη της πέμπτης γενιάς πολιτικών ηγετών της χώρας, πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρουν ότι το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας υποπτευόταν ότι ο βρετανός επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε από τη σύζυγο υψηλόβαθμου πολιτικού ήταν κατάσκοπος. Η δολοφονία εκλαμβάνεται ακόμη και σε ευρεία κλίμακα ως το αποτέλεσμα μιας χρηματοοικονομικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ του επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ (φωτογραφία) και της Γκου Καϊλάι της οποίας ο σύζυγος, Μπο Σιλάϊ, αποπέμφθηκε από το Πολιτικό Γραφείο, καθώς η υπόθεση εξελίχτηκε σε μείζον σκάνδαλο για την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ομως σύνδεσμοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών προσθέτουν τώρα ακόμη ένα στοιχείο που αλλάζει δραματικά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Την Τρίτη…

… η «Wall Street Journal» ανέφερε σε δημοσίευμά της ό,τι ο Χέιγουντ είχε τακτικές συναντήσεις με σύνδεσμο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ6. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βρετανός εργαζόταν αμισθί ως πληροφοριοδότης των βρετανικών υπηρεσιών, παρέχοντας πληροφορίες για τις ιδιωτικές υποθέσεις της οικογένειας Μπο. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά της εφημερίδας και παρέπεμψε σε μια παλαιότερη φετινή δήλωσή της, σύμφωνα με την οποία ο Χέιγουντ δεν ήταν «υπό ουδεμία ιδιότητα» κυβερνητικός υπάλληλος. Ατομο με επαφές τόσο στον κύκλο του Μπο όσο και στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας δήλωσε πως ο κινέζος πολιτικός καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη γνώριζαν τις υποψίες του υπουργείου πολύ πριν ο βρετανός επιχειρηματίας δολοφονηθεί.

Ο Χέιγουντ…

… διατηρούσε επαγγελματικές σχέσεις με την Γκου Καϊλάι ενώ βοήθησε και τον γιο του ζευγαριού να υποβάλει αιτήσεις σε βρετανικά σχολεία. Παρ’ όλο που η Γκου απαιτούσε από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν απόλυτη αφοσίωση, παραμένει άγνωστο αν υποπτευόταν πως ο Χέιγουντ ήταν κατάσκοπος. «Ποτέ δεν άκουσα από την οικογένεια της Γκου ή από οποιονδήποτε άλλον ότι ο Χέιγουντ είχε την παραμικρή σχέση με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες» δήλωσε ο δικηγόρος της. Αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στη δολοφονία του Χέιγουντ, η Γκου Καϊλάι αρχικά υποστήριξε πως προσπαθούσε να προστατέψει τον γιο της. Στη διάρκεια της δίκης τον Αύγουστο παραδέχτηκε ότι τον δηλητηρίασε δίνοντάς του να πιει κυανιούχο κάλιο.

Οταν αποκαλύφθηκε…

… η υπόθεση, οι αντίπαλοι του Μπο Σιλάι στο εσωτερικό της ιεραρχίας του κόμματος τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατείχε, βρίσκοντας παράλληλα την ευκαιρία να τον απομονώσουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Μπο Σιλάι εθεωρείτο φαβορί για την κατάληψη μιας θέσης στην πανίσχυρη Μόνιμη Επιτροπή του ΚΚ της Κίνας. Πλέον, αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη όπου θα αντιμετωπίσει ποινή πολυετούς κάθειρξης με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και της απόπειρας παραποίησης της έρευνας για τον θάνατο του Νιλ Χέιγουντ.