Οι συλληφθέντες, με δηλώσεις δικές τους και των συνηγόρων τους στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», είχαν υποστηρίξει πως είχαν υποστεί βασανιστήρια από τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν. Στις καταγγελίες τους στην «Γκάρντιαν» υποστήριζαν μεταξύ άλλων πως βασανίστηκαν με taser, το οποίο είναι μηχάνημα ηλεκτρικής εκκένωσης, και πως αστυνομικοί τούς έκαψαν τα χέρια με αναπτήρες και τσιγάρα. Τις καταγγελίες από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο υπουργός Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει πως θα κινήσει τις διαδικασίες υποβολής αγωγής εις βάρος της βρετανικής εφημερίδας μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θέση την οποία επανέλαβε και χθες.

Στις ιατροδικαστικές εκθέσεις διαπιστώνεται ότι οι καταγγέλλοντες φέρουν διάφορα θλαστικά τραύματα, εκχυμώσεις και εκδορές στο σώμα τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε έγκαυμα που να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες. Από την πλευρά των καταγγελλόντων, πάντως, υποστηριζόταν χθες ότι δεν είχαν αναφέρει πως τους έκαψαν αστυνομικοί, αλλά ότι τους χρησιμοποίησαν σαν σταχτοδοχεία ρίχνοντας πάνω τους τις στάχτες των τσιγάρων τους.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποδεικνύουν ουσιαστικά το αβάσιμο των καταγγελιών και υπογράμμιζαν ότι τόσο η βρετανική εφημερίδα όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να τις υιοθετήσουν οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη. Σε ό,τι αφορά τις κακώσεις που διαπιστώθηκαν, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι οι καταγγέλλοντες είχαν πάρει μέρος σε συμπλοκές πριν από τη σύλληψή τους, ενώ είχαν αντισταθεί κατά τη σύλληψή τους.

Ο φάκελος με τις καταθέσεις των καταγγελλόντων και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις απεστάλη στον εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί και από ποιον τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ. Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα και αναταράξεις στην ΕΡΤ μετά την απόφαση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της κρατικής τηλεόρασης Αιμίλιου Λιάτσου «να κοπεί μέχρι νεωτέρας» η εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση» των Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη. Οι δύο παρουσιαστές στην έναρξη της χθεσινής εκπομπής εξέφρασαν την άποψή τους –επικαλούμενοι δημοσίευμα της «Αυγής» –για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας «Γκάρντιαν», ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις πιστοποιούν την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Σε ανακοίνωση της ΕΡΤ καταλογίζονται στους δύο δημοσιογράφους «απαράδεκτοι υπαινιγμοί», καθώς και ότι «καταπάτησαν στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας». Η απόφαση για το κόψιμο της εκπομπής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα: ανακοινώσεις εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι από πλευράς του υπουργείου δεν υπήρξε καμία παρέμβαση και η απόφαση «αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της ΕΡΤ». Εξέφραζαν ωστόσο πικρία, γιατί δεν ζητήθηκε από τους δύο δημοσιογράφους και η άποψη του υπουργείου.