Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και φρούρησης σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας εφαρμόζονται έπειτα από διαταγή του ΓΕΕΘΑ, ενώ στο Πεντάγωνο ανέλαβαν ήδη καθήκοντα οι δύο διμοιρίες των «χακί – ΜΑΤ» της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Κιλκίς που έχουν πιστοποιημένη από το ΝΑΤΟ αποστολή τον «Ελεγχο πλήθους ταραξιών» (CRC).

Οι περίπου 50 άνδρες των διμοιριών αυτών – που με την εξάρτυσή τους «μοιάζουν με… Ρόμποκοπ», όπως είπε επιτελής – θα εκπαιδεύσουν στο Πεντάγωνο και σε εγκαταστάσεις της Στρατονομίας μέρος του προσωπικού τής υπό συγκρότηση νέας Διακλαδικής Στρατονομίας για ανάλογες αποστολές εντός στρατιωτικών χώρων. Από τα όπλα τους (κράνη, κλομπ, ασπίδες, σπρέι πιπεριού, χημικά κ.ά.) δεν έχουν φέρει μόνο τους εκπαιδευμένους σκύλους τους.

Τα νέα μέτρα λαμβάνονται μετά την εισβολή στο Πεντάγωνο περίπου 200 εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η διαταγή αυστηροποίησης έχει τη έγκριση του υπουργού Αμυνας  Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος την Παρασκευή και το Σάββατο έκανε έφοδο σε φυλάκια του Πενταγώνου.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι μερίδα εργαζομένων είχε προσχεδιάσει την ένταση και επικαλούνται το ότι κάποιοι είχαν μαζί τους κοντά, χοντρά κοντάρια, κροτίδες, αντισφυξιογόνες μάσκες, ενώ κινήθηκαν συντονισμένα. Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος που, επιλέγοντας να ζητήσει ο ίδιος από του εισβολείς να βγουν έξω, μπλοκάρισε τη διάχυσή τους μέχρι να αφιχθεί δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., υπεραμύνθηκε  – μέσω twitter –  της επιλογής του: «Ο Διοικητής – από Ομαδάρχη μέχρι Αρχηγό – μπαίνει πάντα μπροστά. Ετσι κάνουμε στον Ελληνικό Στρατό. Υπερήφανοι γι’ αυτό κι έτσι θα συνεχίσουμε».