Τρόμο προκαλεί στην Αγκυρα το σενάριο ο Μπασάρ αλ Ασαντ να αναγνωρίσει κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία δεν αποκλείουν το σενάριο αυτό να πραγματοποιηθεί στην περίπτωση που η Τουρκία επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Η Αγκυρα στο μεταξύ αναζητεί τρόπους να αντιμετωπίσει τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ιδρύσει ένα ντε φάκτο κράτος στα σύνορα με την Τουρκία.

Η κρίση στη Συρία έχει ανοίξει και πάλι το κουρδικό ζήτημα στην περιοχή, αναζωογονώντας τις ελπίδες μεταξύ των Κούρδων ότι το έθνος τους, το οποίο αριθμεί 30 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι διαιρεμένο ανάμεσα στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν, μπορεί να βγει από το χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή δημιουργώντας το δικό του κράτος ή τουλάχιστον πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. «Ιδρύεται μεγάλο κουρδικό κράτος κι εμείς ακόμη είμαστε πίσω από μικροπολιτικές», σχολιάζει ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ εκτιμώντας ότι, αν ο Ασαντ χάσει τον έλεγχο και εγκλωβιστεί στη Δαμασκό, θα είναι αναπόφευκτη η ίδρυση μιας κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τούρκο δημοσιογράφο, ο μεγαλύτερος φόβος της Τουρκίας είναι οι Κούρδοι της Συρίας να κινηθούν μαζί με τους Κούρδους του Ιράκ, να ενωθούν και αργότερα να προσπαθήσουν να προσθέσουν και το τμήμα του Ιράν ιδρύοντας το Μεγάλο Κουρδιστάν.

Η ανερχόμενη ισχυρή πολιτική δύναμη στη Βόρεια Συρία είναι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο η Αγκυρα θεωρεί ότι υπάγεται στο PKK. Το ίδιο το PYD δηλώνει ανεξάρτητο. Εχει πάντως καταφέρει να επικρατήσει έναντι των άλλων 14 κουρδικών πολιτικών δυνάμεων της περιοχής, η οποία παραχωρήθηκε στους Κούρδους από τον Ασαντ έναντι της στήριξής τους. «Το PYD κάνει αθόρυβα και ύπουλα βήματα», έγραφε προ ημερών το εθνικιστικό ισλαμικό περιοδικό «Ακσιόν» της Τουρκίας, αποκαλύπτοντας ότι το PYD ξεκίνησε μάλιστα εργασίες τον Αύγουστο για τη νέα σημαία του κόμματος που θα συμβολίζει ολόκληρο το Ανατολικό Κουρδιστάν.

Η «ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ». Η τελευταία κίνηση έγινε μόλις προχθές με την ίδρυση της Δεύτερης Ταξιαρχίας, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Η νέα αυτή κίνηση έγινε μετά την επιστολή που φέρεται να απέστειλε στους Κούρδους της Συρίας ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τις τουρκικές φυλακές μέσω δικηγόρου του. «Ούτε με την αντιπολίτευση της Συρίας ούτε με τον Ασαντ να συμμαχήσετε. Να γίνετε μια τρίτη δύναμη στη Συρία. Για να προστατεύσετε την κουρδική περιοχή ετοιμάστε στρατό 15.000. Αν δεν το κάνετε, θα χαθείτε», ήταν το μήνυμα του Οτζαλάν. Η Πρώτη Ταξιαρχία είχε ιδρυθεί τον Σεπτέμβριο.

Οι Κούρδοι της Συρίας δεν περιορίστηκαν όμως στις στρατιωτικές δραστηριότητες. Διόρισαν δημάρχους σε δύο περιοχές της Βόρειας Συρίας, λειτούργησαν δικαστήρια, άνοιξαν αστυνομικά τμήματα, ελέγχουν τη σχολική ύλη, οργάνωσαν συνέδρια ζητώντας τη στήριξη του κόσμου για το αυτόνομο Κουρδιστάν, ίδρυσαν τοπικά συμβούλια. Και θεωρούν ότι όλα αυτά είναι τα θεμέλια μιας αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας.

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ». Ο πολλαπλασιασμός των κουρδικών σημαιών και των πινακίδων στην κουρδική γλώσσα στη συριακή επαρχία Αλ Χάσακα δίνει την εντύπωση μιας απελευθέρωσης έπειτα από χρόνια κυριαρχίας του κόμματος Μπάαθ, το οποίο απαλλοτρίωσε εδάφη στις κουρδικές περιοχές, κατέστειλε την έκφραση της κουρδικής ταυτότητας και συνέλαβε χιλιάδες κούρδους ακτιβιστές μετά τις εξεγέρσεις που συγκλόνισαν το 2004 τις κουρδικές περιοχές. Ωστόσο οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνουν ότι η προσπάθεια για αυτονόμηση γίνεται ενώ τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος, τα οποία υπάρχουν σε πολλές πόλεις της περιοχής, φαίνεται να κάνουν τα στραβά μάτια στην προσπάθεια αυτή που έως τώρα θεωρούνταν αδιανόητη απειλή για την εξουσία τους.

«Το PKK προσπαθεί να μετατρέψει την Αραβική Ανοιξη και το κενό εξουσίας στη Συρία σε ευκαιρία. Με οδηγίες του Οτζαλάν προσπαθεί να τη μετατρέψει σε Κουρδική Ανοιξη», υποστηρίζει ο Μεχμέτ Οζτζάν του Στρατηγικού Ινστιτούτου Αγκυρας. Σύμφωνα με τον Οζτζάν, η ιδέα του Μεγάλου Κουρδιστάν εξακολουθεί να είναι ζωντανή.

Και ο Ιμπραχίμ Γκιουτσλού, κούρδος πολιτικός και συγγραφέας, εκφράζει την άποψη ότι ο εγκέφαλος του PYD είναι το Καντίλ, δηλαδή το PKK του Βορείου Ιράκ.

Τώρα μάλιστα με τις νέες εξελίξεις στην περιοχή βλέπει το Καντίλ να επηρεάζεται από τη Συρία και το Ιράν, χώρες που θεωρεί ότι ήδη επηρεάζουν σημαντικά το PKK.

Η άποψη που σχηματίζεται τώρα στην Τουρκία είναι ότι οι Κούρδοι της Συρίας ετοιμάζονται για την εποχή μετά τον Ασαντ.

Μάλιστα ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ διερωτάται τι θα κάνει η Τουρκία στην περίπτωση που ιδρυθεί κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ. Θα κάνει πόλεμο; Η δική του πρόταση είναι να κινηθεί άμεσα η Αγκυρα ώστε να λύσει το Κουρδικό στην Τουρκία αφήνοντας τις μικροπολιτικές.

Πάντως το περιοδικό «Timeturk» σχολίαζε ότι αν η Τουρκία μπει σε πόλεμο με τη Συρία, αυτό θα σημάνει ολομέτωπη σύγκρουση με τον συριακό Στρατό. Σε αυτή την περίπτωση η Συρία αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα της τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των χημικών.

Ακόμη και αν η Τουρκία κερδίσει τον πόλεμο, ο τουρκικός Στρατός θα δεχθεί τέτοιο πλήγμα που θα είναι ανίσχυρος απέναντι στο PKK. Αλλωστε οι πρώτοι νεκροί δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.