Σκηνές χάους και βαρύτατες ευθύνες στιγματίζουν την πρωτοφανή εισβολή εργαζομένων στο Πεντάγωνο, που αποδείχθηκε ξέφραγο αμπέλι. Χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο, οργισμένοι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξήλωσαν τα ρολά, μπήκαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ανέβηκαν στα σκαλιά και έφθασαν μέχρι την κύρια είσοδο.

Οι ελάχιστοι αστυνομικοί –περίπου δέκα –που βρίσκονταν έξω από το υπουργείο και οι άνδρες της Στρατονομίας της πύλης, αμήχανοι παρακολουθούσαν την εισβολή χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για να την αποτρέψουν και ακολούθησαν «σκηνές παράλυσης».

Οι ευθύνες για την εισβολή στο κεντρικότερο κτίριο του Στρατού είναι βαριές καθώς η κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν προγραμματισμένη. Τα πνεύματα ήταν γνωστό ότι ήταν οξυμμένα, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν έξι μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις. Τα ΜΑΤ επενέβησαν με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 20 λεπτών, αφότου είχε γίνει η εισβολή.

Σε κατάσταση πολιορκίας από τον οργισμένο κόσμο δεν βρέθηκε χθες μόνο το Πεντάγωνο αλλά και το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής όπου συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές της «σκληρής γραμμής» που τάσσονται υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων, διαδηλωτές, εργαζόμενοι ακόμα και φοιτητές για να ζητήσουν την απελευθέρωση των 106 προσαχθέντων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η ώρα ήταν 9.30 το πρωί όταν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έφθασαν περίπου 300 εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αντιπροσωπεία τους επρόκειτο να συναντηθεί με τον υφυπουργό κ. Ελευσινιώτη. Την ώρα που η αντιπροσωπεία πέρασε στο φυλάκιο της εισόδου, οι υπόλοιποι διαδηλωτές όρμησαν στο ρολό, το σήκωσαν και εισέβαλαν στο χώρο. Κατά την έφοδο έσπασαν τα τζάμια της εισόδου και προκάλεσαν φθορές. Κρατώντας μαύρες σημαίες οι διαδηλωτές όρμησαν στο προαύλιο και ανέβηκαν μέχρι τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου. Μερικά λεπτά αργότερα εμφανίσθηκε στην κεντρική πύλη του Πενταγώνου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος με μια ντουντούκα στο χέρι και απευθύνθηκε στους διαδηλωτές λέγοντας ότι κατανοεί ότι προβλήματα τους και τους ζήτησε να αποχωρήσουν. Οι εργαζόμενοι του απάντησαν με έντονες αποδοκιμασίες.

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ. Διμοιρίες των ΜΑΤ στη συνέχεια επενέβησαν στον χώρο και ακολούθησαν άγριες συμπλοκές. Οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές έκαναν χρήση χημικών, ενώ υπήρξαν τραυματισμοί διαδηλωτών από χτυπήματα με κλομπ. Κηλίδες αίματος από τους τραυματισμούς στο προαύλιο του χώρου έδιναν την εικόνα των βίαιων συγκρούσεων

Στο Πεντάγωνο έσπευσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος καταδίκασε την βίαιη επέμβαση, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουπλής.

Ο εργαζόμενος Αλέξανδρος Καρακίτσιος οργισμένος είπε: «Μας κατηγορούν για ισοπέδωση αξιών αλλά μας έχουν εδώ και έξι μήνες ισοπεδώσει τις ζωές μας. Εχουμε μείνει έξι μήνες απλήρωτοι. Εξι μήνες σε εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή με 200 ευρω το μήνα να συντηρήσει κάποιος οικογένεια. Μας έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις. Η οργή συσσωρεύτηκε. Η υπομονή τελείωσε».

Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία που δεν είχαν προσαχθεί είχαν φθάσει με πορεία από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας . Μετά τη μία το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνονται και άλλοι εργαζόμενοι από την ΔΕΗ και άλλους εργασιακούς χώρους ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προαχθέντες.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα 12 απο τους 106 προσαχθέντες για την εισβολή στο υπουργείο Εθνικης Αμυνας. Οι υπόλοιποι 94, αφέθησαν ελεύθεροι.