… οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η Ισπανία έχει οδηγήσει τους πολίτες της χώρας να αμφισβητήσουν το μοναρχικό πολίτευμα. Ο βασιλιάς κέρδισε τον σεβασμό του λαού λόγω του ρόλου που έπαιξε στην εδραίωση της δημοκρατίας στην Ισπανία. Ομως ο πολυτελής τρόπος ζωής του, η αδιαφάνεια όσον αφορά την προσωπική του περιουσία και η πρόσφατη ενασχόλησή του με ευαίσθητα πολιτικά θέματα τον έφεραν αυτή τη φορά για τους λάθος λόγους στο προσκήνιο. Σε αντίθεση με τους ομολόγους του, ο Χουάν Κάρλος Α’ ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο με άδεια χέρια. Πέρα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του παλατιού, ο οποίος χορηγείται από την ισπανική κυβέρνηση και ανέρχεται στα 8,3 εκατ. ευρώ, ο μονάρχης δημιούργησε μόνος του την περιουσία του, η οποία υπολογίζεται σήμερα στα 1,79 δισ. ευρώ. Το πώς την απέκτησε παραμένει όμως μυστικό.

Οταν την άνοιξη…

… ο 74χρονος βασιλιάς κυνηγώντας ελέφαντες στην Μποτσουάνα έσπασε τον γοφό του, η ισπανική κοινωνία εξαγριώθηκε. Η αποκάλυψη των σπάταλων ταξιδιών του Χουάν Κάρλος σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα υποχρέωσε τον μονάρχη να απολογηθεί για πρώτη φορά. Τον ανάγκασε επίσης να επαναπροσδιορίσει τη στάση του. Ο αριθμός των δημόσιων εμφανίσεών του αυξήθηκε. Προσέγγισε επίσης με περισσότερη ζέση τον ρόλο του ως διαμεσολαβητή σε οικονομικές συμφωνίες και ως πόλο έλξης επιχειρηματικών ευκαιριών. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι παραπάνω κινήσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειάς του να προωθήσει το ισπανικό brand.

Ο ρόλος…

… του Χουάν Κάρλος ως οικονομικού πρεσβευτή της χώρας και ο τρόπος με τον οποίο συνάπτονται εμπορικές συμφωνίες ήρθαν στο προσκήνιο μετά το σαφάρι του μονάρχη. Ο βασιλιάς, αξιοποιώντας και τη φιλία του με τον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας, διαμεσολάβησε για να αναλάβει ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή τρένου υψηλής ταχύτητας, κλείνοντας το «συμβόλαιο του αιώνα», αξίας 7,7 δισ. ευρώ. Οι διασυνδέσεις και το αδιαμφισβήτητο στυλ του ισπανού μονάρχη έχουν συμβάλει στη σύναψη συμφωνιών εξ ονόματος του ισπανικού κράτους, εταιρειών αλλά και του ιδίου, γεγονός που φαίνεται να έχει βοηθήσει στη δημιουργία της τεράστιας προσωπικής του περιουσίας.

Πέρα…

… από τα ερωτηματικά που αφορούν το μέγεθος της προσωπικής περιουσίας του Χουάν Κάρλος και το πώς τη δημιούργησε, η ισπανική βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει και άλλα βάσανα την περίοδο αυτή. Ο μονάρχης έχει κρατήσει αποστάσεις από την υπόθεση του γαμπρού του Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και για χρήση του βασιλικού του αξιώματος για να παρακάμψει διαδικασίες υποβολής προσφορών. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει διάφορες υποθέσεις συμβούλων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για δωροδοκία ή διαφθορά. Ο ίδιος ο βασιλιάς, πάντως, ο οποίος χαίρει αμνηστίας, δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ. Επιπλέον αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους του ως σωτήρας για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφωνία που έκλεισε με τη Σαουδική Αραβία. «Από τη σκοπιά των επιχειρήσεων, είναι ο Νο 1 πρεσβευτής της Ισπανίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ισπανικής Telefonica.