Σε επανεξέταση των αμοιβών των μελών στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας χθες από το βήμα της Βουλής, απαντώντας αντί του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην παρατήρηση του Αλέξη Τσίπρα πως «διαβάζουμε με έκπληξη ότι παίρνουν μισθούς που φθάνουν ακόμη και τα 21.000 ευρώ τον μήνα», δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί: «Κοιτάζουμε το όλο ζήτημα. Το Ταμείο χαίρει ανεξαρτησίας που οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Πρέπει όμως να δούμε ότι οι αμοιβές πρέπει να συνάδουν με το γενικότερο κλίμα στην ελληνική οικονομία», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί – όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», έπειτα από καταγγελίες της βουλευτού της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου – ότι ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος λαμβάνει 21.000 ευρώ μηνιαίως, ο Α’ αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Κύρκος αμείβεται με 15.000 ευρώ τον μήνα και ο Β’ αντιπρόεδρος Αναστάσιος Γάγαλης με 14.000 ευρώ.

Το θέμα έθιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Οικονομικών για την ελληνική οικονομία και την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ αναφέρθηκε και στους μισθούς των στελεχών του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσπαθείτε να αλλάξετε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Καλά κάνετε γιατί οι προηγούμενοι έκατσαν ενάμιση χρόνο και ξεκοκάλισαν 17 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν όλα αυτά τη στιγμή που κόβετε 120 ευρώ τον μήνα από τους ένστολους που έχουν βγει στο δρόμο; Θα λογοδοτήσουν…».

Οι τόνοι της κόντρας ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι με παλαιότερη δήλωσή του πως «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κριθεί από τις εποπτικές Αρχές ως μη βιώσιμο» οδήγησε στην έξοδο της τράπεζας από το Χρηματιστήριο και τη μετοχή της σε πτώση 30%.

Η αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα ήταν άμεση: «Είπα στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την αλήθεια. Δεν θέλω να χαϊδεύω αυτιά. Κρίθηκε από τις εποπτικές Αρχές ως μη βιώσιμο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «ακόμη και το κούρεμα να μην υπήρχε, η κερδοφορία του ΤΤ ήταν αρνητική» και σημείωσε πως ένα τελευταίο ευρωπαϊκό τεστ το κατέταξε στις τελευταίες θέσεις των τραπεζών της ΕΕ. Τέλος, επανέλαβε πως «στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να κλείνουν ελληνικές τράπεζες, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να συγχωνεύονται με τη διασφάλιση ως κόρης οφθαλμού των θέσεων εργασίας».

Και η μερκελ λογοδοτει. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα – όπως είπε – σε διεθνές επίπεδο, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει εναλλακτική πρόταση εάν πιστεύει πως για να σωθεί η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» και απευθύνθηκε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 400 δισ. ευρώ. Μπορείτε να πείτε ότι η Μέρκελ ή οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας ή της Φινλανδίας θα πάνε στα κοινοβούλιά τους και θα πουν «να δώσουμε 400 δισ. ευρώ στους κακόμοιρους Ελληνες επειδή τους αγαπάμε»;», είπε ξεσηκώνοντας τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την έκφραση που χρησιμοποίησε.