… κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διαδήλωσης, επτά άτομα περικυκλώθηκαν από την Αστυνομία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο τμήμα για ανάκριση. Το έγκλημά τους; Φορούσαν κουκούλες, μια παραβίαση του γαλλικού νόμου που απαγορεύει τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο στους δημόσιους χώρους, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που στηλίτευε την καταδίκη της πανκ κολεκτίβας Pussy Riot, ενώ οι κουκούλες που φορούσαν αποτελούν σήμα κατατεθέν του ρωσικού συγκροτήματος. Ο νόμος όμως, ο οποίος ψηφίστηκε επί Σαρκοζί, είχε ως στόχο να καταπολεμήσει την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Γαλλία, όπως την αντιλαμβανόταν ο τότε γάλλος πρόεδρος.

Οι επικριτές…

… του νόμου προειδοποίησαν εξαρχής ότι εκτός από το να στερεί στις μουσουλμάνες τα δικαιώματά τους, θα πυροδοτούσε επιπλέον εντάσεις. Λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά, όμως, υποστηρικτές και επικριτές συμφωνούν ότι οι πραγματικές επιπτώσεις του νόμου είναι λιγότερο δραματικές απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω της ανοχής που επέδειξαν οι μουσουλμάνοι αλλά και η γαλλική Αστυνομία. Μέχρι στιγμής 425 γυναίκες έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο αξίας μέχρι και 150 ευρώ επειδή καλύπτουν το πρόσωπό τους, ενώ 66 άλλες έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις, επισημαίνει ο Πιερ-Ενρι Μπραντέτ, εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αστυνομία…

… έχει παραδεχτεί ότι μη θέλοντας να δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις, τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζει τον νόμο. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων», σύμφωνα με τον Μπραντέτ, οι γυναίκες ανασηκώνουν το πέπλο τους όταν η Αστυνομία το ζητά με «γαλήνιο τρόπο και σεβασμό». Δημιουργούνται όμως κατά περιόδους εντάσεις λόγω του νόμου. Τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, την 24η Ιουλίου, μια νεαρή που βρισκόταν έξω από τζαμί – γνωστό για τους σαλαφιστές ιεροκήρυκές του – αρνήθηκε να σηκώσει το πέπλο της και αντιστάθηκε στην Αστυνομία. Η αντιπαράθεση πήρε έκταση, με διάφορους παρευρισκομένους να εντείνουν τη διαμάχη. Η Αστυνομία αναγκάστηκε να καλέσει ενισχύσεις και τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν. Το επεισόδιο αυτό ήταν το πιο βίαιο από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος.

Υποστηρικτές…

… του νόμου, που είναι δημοφιλής στο ευρύ κοινό, ισχυρίζονταν ότι ήταν απαραίτητος για τη Γαλλία καθώς προστατεύει τις κοσμικές αξίες του κράτους. Αλλοι υποστηρίζουν ότι προστατεύει τις γυναίκες από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό καθώς τους δίνει τη δυνατότητα επιλογής. Η Κενζά Ντριντέ είναι μία από τις 2.000 γυναίκες στη Γαλλία που φορούν τη νικάμπ, μια παραδοσιακή ισλαµική ενδυμασία που αφήνει ακάλυπτα µόνο τα µάτια της γυναίκας. Η Ντριντέ, σφοδρή επικρίτρια του νόμου καθώς τον θεωρεί μεροληπτικό, συμμορφώνεται όταν της ζητείται από την Αστυνομία να αφαιρέσει το πέπλο της. Συνεχίζει βέβαια να περιφέρεται στην Αβινιόν φορώντας νικάμπ και επισημαίνει πως οι αστυνομικοί πλέον τη γνωρίζουν και τη χαιρετούν αντί να τη συλλαμβάνουν. Οι περισσότερες μουσουλμάνες όμως δεν αντιδρούν έντονα. Κάποιες «περιορίζουν τις κινήσεις τους και παραμένουν στη γειτονιά τους», ενώ αρκετές αφαιρούν το πέπλο τελείως σε δημόσιους χώρους, ισχυρίζεται ο Μοχάμεντ Χένιτσε, γενικός γραμματέας της ιδιωτικής ένωσης μουσουλμανικών οργανώσεων του Σεν Σαν Ντενί.