«Η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στους εταίρους μας είναι σημαντική για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τα ασθενέστερα στρώματα», επισήμανε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας αντί του Πρωθυπουργού σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ανέπτυξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παράλληλα, ενώ αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια «έχει πέσει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού», έσπευσε να τονίσει πως «δεν γίναμε και Αργεντινή». Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση πως αν η Ελλάδα δεν είχε δανειστεί, θα είχε επιστρέψει στη δεκαετία του ’50.

Ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε, μετά τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι, αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, η οποία – όπως είπε – αποτυπώνεται και στην αγορά με επιστροφή των καταθέσεων και άνοδο των ομολόγων. Αναφερόμενος στα μέτρα των 11,88 δισ. ευρώ τα χαρακτήρισε «μέτρα συμμαζέματος που προσπαθούν να κατανείμουν τα βάρη ακριβοδίκαια και τα οποία λαμβάνουμε όχι γιατί το ζητάει το Μνημόνιο, αλλά για να επαναφέρουμε την οικονομία σε θετική τροχιά».

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε, από την πλευρά του, ο Π. Λαφαζάνης ότι πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την επαναδιαπραγμάτευση και παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την επιμήκυνση. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα και έστρεψε τα βέλη του και προσωπικά στον κ. Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» τους χειρισμούς του για τις υποθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για ρητορικές κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο στη δευτερολογία του ο υπουργός Οικονομικών. «Πού θα βρίσκαμε εκτός ευρωζώνης 340 δισ. ευρώ;», είπε ο κ. Στουρνάρας καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ήταν απαραίτητη η συγχώνευση των τραπεζών, υποστήριξε πως «το παλιό έχει πεθάνει για ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» και πρόσθεσε ότι αν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές – στο επίπεδο του τραπεζικού συστήματος – θα σαρωθούμε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, «έγινε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, δίχως να απολυθεί κανείς».