Τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα μέτρα με κέντρο βάρους την περικοπή των συντάξεων και τα κόμματα ολοφύρονται γι’ αυτό που μας συμβαίνει, έχει ιδιαίτερη σημασία να περιγράψει κανείς πώς φτάσαμε ώς εδώ. Πώς χάνονται επί σειρά ετών από τα ασφαλιστικά ταμεία έσοδα και πώς δεν ιδρώνει το αφτί των διοικήσεων παρότι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η σημερινή κυβέρνηση όφειλε να δώσει η ίδια στη δημοσιότητα την εμπιστευτική έκθεση του Πατρίκ ντε Μετς της διεύθυνσης δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση κάλεσε ως τεχνικό σύμβουλο για να διαπιστώσει τις μαύρες τρύπες στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το Ταμείο των επιστημόνων.

Τι είδε λοιπόν ο ξένος ειδικός.

n «Στα τέλη του 2011 το συνολικό ποσό καθυστερούμενων οφειλών στο ΙΚΑ ανερχόταν σε 7 δισ. ευρώ, από 369.830 διαφορετικούς οφειλέτες, και η αναγκαστική είσπραξη είναι σχεδόν αδύνατη καθώς τα τοπικά γραφεία και το προσωπικό διστάζουν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες».

n «Με εξαίρεση το ΙΚΑ, το οποίο διαθέτει μια μέτρια εισπρακτική ικανότητα, στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ η δυνατότητα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών είναι ανύπαρκτη ή πολύ χαμηλή».

n «Περίπου 5 δισ. ευρώ των οφειλών στο ΙΚΑ αντιστοιχούν σε 10.000 οφειλέτες. Είναι σαφές ότι η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης θα πρέπει να επικεντρωθεί σ’ αυτούς».

Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι τα χρόνια που πέρασαν δεν έγινε τίποτε για να εισπραχθούν οι χαμένες εισφορές και ίσως τώρα – λόγω της κρίσης – είναι πια αργά.

Κι ακόμη πιο εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτό που λείπει για να συγκεντρωθούν έσοδα είναι η πολιτική βούληση αφού στη λίστα των οφειλετών του ΙΚΑ φιγουράρουν και τα πολιτικά κόμματα που δεν πληρώνουν τις εισφορές στο ΙΚΑ για τους εργαζομένους που απασχολούν στα γραφεία τους.